Az outsourcing lehet az új húzóágazat Romániában. De mi is az?

Jelenleg 125 ezer embernek adnak munkát, a cégeknek pedig 4 milliárd eurót hoznak a külföldi megrendelőknek végzett szolgáltatások, de öt év alatt a bevételek megduplázódhatnak, az alkalmazottak száma pedig 100 ezerrel nőhet.

A gépjárműipar mellett az outsourcing szolgáltatások lehetnek a hazai gazdaság egyik húzóágazata az elkövetkező időszakban. Az outsourcing olyan feladatok kiszervezését jelenti, amelyek nem tartoznak egy adott vállalat fő tevékenységi köréhez, s ezért inkább egy azokra szakosodott cégre bízza őket.

A leggyakrabban kiszervezett tevékenységek az ügyfélszolgálat, telefonos vagy internetes, a könyvelés, az informatika és a marketing. A cégeknek azért éri meg kiszervezni bizonyos feladatokat, mivel ez költséghatékonyabb, mintha maguk végeznék őket, ráadásul egy sor humán erőforrás problémától is megszabadulnak.

Romániában jelenleg közel 300 olyan cég működik, amely kiszervezett szolgáltatásokat végez. Az elmúlt időszakban az ágazat látványos fejlődésen ment keresztül, évi 25-30 százalékos fejlődést ért el. A Business Service Leaders (ABSL) szakmai szervezet és a KPMG tanácsadó cég által végzett felmérés szerint az outsourcing-re szakosodott cégek jelenleg 125 ezer embert foglalkoztatnak.

Erdélyben 120-nál több vállalat van

A legnagyobb hazai outsourcing központ Bukarest, ahol közel 70 ezer munkavállaló végez kiszervezett szolgáltatást, az ágazathoz tartozó cégek száma pedig 120 körül van. A kiszervezett szolgáltatások másik fellegvára Erdély, ahol 120-nál több erre szakosodott vállalat működik. A legtöbb Kolozsváron van belőlük, körülbelül 70, Temesváron pedig 30.

A munkatársak létszámát tekintve a bánsági nagyváros áll az élen, 12 ezer fővel, a kincses városban 10 ezer munkavállaló dolgozik az ágazatban. Ezeken kívül még Brassó és Nagyszeben számít jelentős outsourcing központnak Erdélyben. Az Ókirályságban Bukarest mellett Iași számít még regionális központnak az ágazaton belül, 20 céggel és 8 ezer alkalmazottal.

Szembetűnő, hogy a kiszervezett szolgáltatásokat nyújtó cégek főleg a nagy egyetemi városokban telepszenek meg, ami logikus, lévén, hogy leginkább egyetemet végzett, nyelveket beszélő szakemberekre van szükségük. A legkeresettebb idegennyelvek a német és a francia.

Az ABSL és a KPMG tanulmánya szerint az ágazatban dolgozók elsöprő többsége diplomás, 24 százalékuk pedig mesteri- vagy doktori képzésen is részt vett. Az összképhez hozzátartozik, hogy egyes munkakörök erősen stresszesek, az ügyfélszolgálatosok gyakran tengeren túli országoknak dolgoznak, ezért az időeltolódás miatt általános a délutáni és az éjszakai műszak, arról nem is beszélve, hogy jellemzően elégedetlen vásárlók keresik őket.

Az outsourcing jól fizet

Tavaly az outsourcing szolgáltatásokból származó bevételek országos szinten meghaladták a 4 milliárd eurót. Az ABSL szakemberei arra számítanak, hogy a kiszervezett szolgáltatások rohamos ütemben fognak fejlődni az elkövetkező időszakban is. Várakozásaik szerint öt év alatt az ágazatban dolgozók létszáma 100 ezerrel nőhet, a bevételek pedig megduplázódhatnak, elérhetik a 8 milliárd eurót.

Ezek kedvező kilátások a munkaerőpiac számára, ugyanis az outsourcing jól fizet. Az 50 főnél többet foglalkoztató cégek kategóriájában Kolozs megyében a kiszervezett szolgáltatásokat végző Endavanál a legmagasabb a nettó átlagfizetés, 7 425 lej.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?