Forradalom a munkaerőpiacon: a fejünkre nőnek a robotok

2025-re globális szinten több munkaórát végeznek majd a gépek, mint az emberek. Könyvelőből, betanított munkásból és raktárosból egyre kevesebbre lesz szükség, ellenben mind nagyobb az igény mesterséges intelligencia szakemberekre, informatikusokra és adatelemzőkre.

Jelentős változások folynak a globális munkaerőpiacon, melyek üteme fel fog gyorsulni az előttünk álló időszakban, módosulnak az alkalmazottakkal szembeni elvárások, egy sor munkakör megszűnik, ugyanakkor újak jelennek meg. A genfi székhelyű befolyásos non-profit szervezet, a Világgazdasági Fórum (WEF) előrejelzései szerint 2022-ig 75 millió munkahely szűnik meg a világ országaiban, ami azonban nem jár együtt a munkanélküliség növekedésével, mivel 133 millió új állást kell majd betölteni. Ez nagyrészt a digitalizáció és a robotizáció térhódításának a következménye.

Jelenleg globális szinten a munkaórák 71 százalékát végzik emberek, 29 százalékát pedig gépek, beleértve a számítógépeket és a robotokat is. A WEF prognózisa szerint 2022-re ez az arány 58-42-re módosul, 2025-ben pedig a gépek immár fölényben lesznek az elvégzett munka mennyiségét tekintve, 52 százalékos részesedéssel. A kinézetükben és cselekvésükben az emberekre hasonlító humanoid robotok a cégek 23 százalékánál jelennek meg, míg az ipari robotok esetében ez az arány 37 százalék lesz. Előbbieket elsősorban a pénzügyi szolgáltatások területén fogják alkalmazni, utóbbiak fő elterjedési területe a gépjárműipar és a légiközlekedési eszközök gyártása.

Ezen átalakulásból fakadóan egyes képességek leértékelődnek a munkaerőpiacon, mint például a kézügyesség, az állóképesség, a precizitás, a memória, a nyelvi készségek, az időmenedzsment, a koordinációs készség, a szövegértés, az írás-, valamint a beszédkészség. Más kvalitások ugyanakkor egyre nagyobb megbecsülésnek örvendenek majd. A jövőben fokozott előnyt jelent majd egy munkavállaló számára a fejlett analitikus gondolkodásmód, az innovációs készség, a rendszerelemzés és rendszerfelmérés képessége, a kritikus gondolkodás, a komplex problémák átlátásának és megoldásának képessége, az aktív tanulásra való hajlandóság, a tanulási stratégiák ismerete, az érzelmi intelligencia, a kreativitás, az eredetiség és a kezdeményező készség.

A Világgazdasági Fórum munkatársai szerint a következő munkakörükre lesz egyre nagyobb igény a világgazdaságban: adatelemzők, tudományos elemzők, mesterséges intelligencia szakértők, szoftver- és alkalmazás fejlesztők, eladási- és marketing szakemberek, digitális átállási szakemberek, általános menedzserek, ipari formatervezők, szervezetfejlesztési szakértők, informatikai szakemberek, big data szakemberek, akik nagy mennyiségű, gyorsan változó és nagyon változatos adatokkal képesek dolgozni. Egy sor munkakört ugyanakkor egyre inkább a robotok és a számítógépek vesznek át az emberektől, leáldozóban van az adatbevivők, iktatók, könyvelők, bérszámfejtők, pénzügyi menedzserek, titkárnők, ügyfélszolgálati munkatársak, minőségi ellenőrök, raktárosok, postások és ipari betanított munkások napja. 

Kapcsolódók

Kimaradt?