Piaci pletykák: beadja a derekát Spanyolország?

A piacon olyan híresztelések kezdtek el terjedni, hogy akár már ma hivatalosan is kérheti Spanyolország az állam számára az eurózóna átmeneti válságkezelő alapjából (EFSF) a pénzügyi segítséget, pontosabban a kötvénypiaci beavatkozást.

Ez is szerepet játszhat a mai meglepően nagy nemzetközi befektetői hangulatjavulásban, ugyanis egy ilyen hivatalos kérés megnyitná az utat azelőtt, hogy az Európai Központi Bank is valóban belépjen majd a bajban lévő ország kötvénypiacára (annak másodpiacára vásárlóként).

Mario Draghi EKB-elnök csütörtökön az előfeltételek között a bajban lévő országok hivatalos segítségkérését is felsorolta, és akkor lépne majd fel a jegybank az EFSF-fel párhuzamosan például a spanyol állampapírpiacon. Az Európai Bizottság felől máris megjelent a hír, hogy ők még nem kaptak hivatalos felkérést a spanyoloktól az EFSF általi kötvénypiaci beavatkozásra. {loadposition OTP}

A spanyol kormány eddig makacsul ellenállt annak, hogy a választók felé (is) presztízsveszteséget jelentő hivatalos segítségkérést megtegye. Egy ilyen kérés egyébként többek között magába foglal egy úgynevezett egyetértési nyilatkozatot (Memorandum of Undestanding, azaz MoU), amely bizonyos makrogazdasági feltételeket, például költségvetési és szerkezeti reformlépéseket, is rögzít a beavatkozásért cserébe.

Határozott hangulatjavulás a piacokon

Pénteken több tényező miatt nagy kockázati étvágy alakult ki a nemzetközi piacokon: az olasz részvényindex közel 4 százalékos pluszba lendült, a spanyol 2 éves kötvényhozam bő 50 bázisponttal, a 10 éves kötvényhozam pedig 40 bázisponttal 7,00 százalékig esett.

A rövid hozamok intenzívebb esése mögött az a tegnapi Draghi-jelzés áll, miszheint ha a jegybank kötvényeket kezd el vásárolni a periféria orszgáokban, akkor az elsősorban a hozamgörbe rövidebb szegmensét fogja érinteni. Az EKB-elnök csütörtöki szavai és a fokozottan negatív piaci reakciók

Kimaradt?