Több mint 5 ezer új vírust fedeztek fel a világ óceánjaiban

Több mint 5 ezer új vírust fedeztek fel a világ óceánjaiban – írja a Live Science alapján a 24.hu portál. A szakértők a bolygó különböző helyszíneiről származó mintákat elemeztek RNS-vírusok után kutatva. Az újonnan talált organizmusok rendkívül sokfélék, a csapat ezért úgy gondolja, hogy érdemes az ismert RNS-vírusok törzseinek (phylumainak) számát 5-ről 10-re emelni. Matthew Sullivan, az Ohiói Állami Egyetem mikrobiológusa és a csapat tagja szerint az egyik új törzs, a Taraviricota óceánszerte előfordul, ami azt sugallja, hogy ökológiai szempontból fontos.

Az RNS-vírusok vizsgálatakor a kutatók jellemzően azokra az organizmusokra fókuszálnak, amelyek képesek betegséget előidézni, ide tartozik az influenza-, az Ebola- és az új koronavírus. Sullivan szerint ezek a kórokozók azonban csak az RNS-vírusok kis részét adják.

Az új tanulmány elkészítéséhez mintegy 35 ezer mintát elemeztek, melyeket a világ öt óceánjának 121 helyszínén gyűjtöttek be. A csapat a plankton genetikai szekvenciáit vizsgálta, az ide tartozó parányi élőlények gyakran hordzonak RNS-vírusokat.

Fotó: Unsplash | Ant Rozetsky

A szakértők az RdRp nevű ősi gént keresték, amely az RNS-vírusok jellemzője, a több mint 44 ezer észlelt szekvenciát pedig mesterséges intelligencia segítségével elemezték. Az RdRp elágazásának vizsgálata a korai élet fejlődésének megismerésében is segíthet.

Végül nagyjából 5500 új vírusra bukkantak. Az új, Taraviricota törzsbe sorolható organizmusok különösen gyakoriak a mérséklet és trópusi vizekben, míg az Arctiviricota tagjai a Jeges-tengerben vannak jelen nagy számban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?