Kutatás: a vidékiek jobban tájékozódnak a városiaknál

Egy angol–francia kutatócsoport 38 ország 400 ezer lakosának tájékozódási képességét vizsgálata meg, egy speciális mobiltelefonos játék (Sea Hero Quest) segítségével. A játékot idegtudományi célokkal készítették a játékfejlesztők, a brit Alzheimer Kutató intézet irányításával. A játékban az embereknek egy virtuális környezetben kellett hajóval navigálniuk, és néhány, térképen jelzett ellenőrző pontot megtalálniuk, számolt be a University College London alapján az ng.24.hu portál.

A kutatók szerint a nagyvárosok utcáinak gyakran szabályos elrendeződése kevésbé hat ösztönzőleg a tájékozódási képességek kifejlesztésére. „A korábbi kutatásunkból kiderült, hogy a térbeli tájékozódási képességeink már a felnőttkor elején elkezdenek hanyatlani. Most az derült ki, hogy akik szabályos utcaszerkezetű helyen nőttek fel, azok tájékozódási képessége a saját koruknál 5 évvel idősebb vidékiekének feleltethető meg, ám egyes helyszíneken ennél is nagyobbak voltak a különbségek” – magyarázta Hugo Spiers professzor, a Nature-ben közzé tett tanulmány vezető szerzője.

Fotó: Unsplash | Viktor Talashuk

A játékban részt vett személyek adatainak összehasonlításával kiderült, hogy a jelenkori lakóhely nem befolyásolta a tájékozódást, csak a gyerekkoruk helyszíne. Azok, akik olyan szabályos utcaszerkezetű helyeken nőttek fel, mint Chicago vagy New York, sokkal rosszabb teljesítményt nyújtottak vidéki társaiknál. Azok, akik e modern városoknál bonyolultabb utcaszerkezetű helyeken nőttek fel, mint például Prága, azok csak kicsit maradtak le a vidékieknél.

Az Alzheimer-kór vizsgálatára kifejlesztett Sea Hero Quest játékkal több mint 4 millió fő játszott már, és az így kapott adatokból számtalan kutatás nyer információkat, amelyek segítségével a szakemberek a mostaninál jobb diagnosztikai módszereket fejleszthetnek. Azt remélik, hogy ezekkel a módszerekkel a változásokat hamarabb észre lehet majd venni, illetve követni lehet a gyógyszerek hatékonyságát, s reményeik szerint javítani a betegek kilátásait.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?