Terjed a kötőhártya-gyulladás: nagyon gyakori a megbetegedés az utóbbi időben

Megugrott a kötőhártya-gyulladásos esetek száma Kolozsváron és környékén az utóbbi hetekben, és főleg a gyerekközösségekben terjed – ez jutott tudomásunkra az óvodákból. Az általunk megkérdezett kolozsvári háziorvos, Kardos Fehér Gabriella is azt tapasztalta, páciensei körében is nagyon gyakori az utóbbi hetekben a kötőhártya-gyulladás, ami elmondása szerint többnyire vírusos fertőzés miatt alakul ki. 

„Nagyon sok eset van, tele van a rendelőm, nagyon sokan jelentkeztek az utóbbi hetekben ilyen panaszokkal. Főleg gyerekközösségekben nagyon könnyen terjed a kötőhártya-gyulladás, de nemcsak ott, hiszen egy könnyen terjedő fertőzésről van” – mondta el a megkeresésünkre Kardos Fehér Gabriella háziorvos. Mint mondta, a kötőhártya-gyulladások nagy százaléka vírusos fertőzés. Az orvos szerint nem mondható szezonálisnak, nem a tavaszhoz köthető a magas esetszám.

Illusztráció | Fotók forrása: Adobe Stock„Cseppfertőzéssel is terjed, de maga a kontaktfertőzés a fő fertőzési forrás. Ha megdörzsöljük a szemünket, ugyanazzal a kézzel megfogunk valamit, amit utánunk más is, már ott is van a fertőzés lehetősége” – magyarázta, hogyan terjed gyorsan a betegség. Épp ezért a megelőzéshez nagyon fontos a gyakori kézmosás, a szem dörzsölésének elkerülése. 

A gyógyulási idő, az orvos szerint változó, rosszabb esetben szemorvoshoz kell végül fordulni. „Pár napos gyógyulási fázisról beszélünk. Sok esetben gyógyszeres kezelésre is szükség van, de vannak olyan esetek, amelyek kezelés nélkül is gyógyulnak” – magyarázta az orvos. Azonban van olyan eset, amikor nincs gyors gyógyulás, akár a szem több rétegét is érintheti a fertőzés, és szemorvoshoz kell fordulni. „A szemorvos a vizsgálat alapján dönti el, hogy milyen réteget érintett a fertőzés, gyulladás” – magyarázta el Kardos Fehér Gabriella háziorvos.

A kötőhártya-gyulladás a szemhéj és a szemgolyó egy részét fedő áttetsző hártya (conjunctiva) gyulladásos vagy fertőzéses megbetegedése. A kötőhártya-gyulladást nagyon gyakran bakteriális vagy vírusos fertőzés, illetve allergiás reakció okozhatja. A gyulladás a kötőhártya kis ereinek kitágulásához vezet. Ez okozza a szem fehérjének a kipirosodását vagy rózsaszín elszíneződését. Kötőhártya-gyulladás esetén a beteg reggel arra ébredhet, hogy szempillái, szemhéjai összeragadtak, váladékoznak, szemei pedig kivörösödtek vagy rózsaszínesen elszíneződtek. (Forrás: webbeteg.hu)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?