A kanyaró elleni oltás fontosságára hívja fel a figyelmet a közegészségügyi intézet

A kanyaró az egyik legragályosabb betegség, a vírus a beteg ember váladékaival ürül és cseppfertőzéssel terjed – hívta fel a figyelmet hétfői közleményében az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Az INSP áprilisban Mondj nemet a kanyaróra, mondj igent az oltásra! jelmondatú kampánnyal próbálja meg ráirányítani a figyelmet az immunizálás fontosságára. Közleményükben a szakemberek hangsúlyozták, a védőoltásoknak köszönhetően számos súlyos betegség teljesen eltűnt, a vakcinák életeket mentettek meg. „Mindezek ellenére napjainkban világszerte riasztóan megnövekedett a kanyarós megbetegedések száma” – írták.

Illusztráció | Fotó forrása: Pexels

Az Agerpres összefoglalója szerint rámutattak, a kanyaró az egyik legragályosabb betegség, cseppfertőzéssel terjed, és bárki megfertőződhet, aki nincs beoltva. Jellemző tünete az élénkvörös kiütések megjelenése. A kanyaró súlyos szövődményekkel is járhat, ezek közé tartozik a vakság, az agyhártyagyulladás, a súlyos hasmenés és kiszáradás, a középfülgyulladás, a tüdőgyulladás.

A szakemberek szerint az oltatlan kisgyermekek és az oltatlan várandós nők a leginkább veszélyeztetettek. A kanyaró gyengíti az immunrendszert, amely „elfelejti”, hogyan kell védekeznie más gyakori fertőzések ellen. „Az immunizáció a legbiztosabb módja annak, hogy megvédjük a gyermekeket ettől a potenciálisan veszélyes betegségtől. Sürgős oltási erőfeszítésekre van szükség a betegség terjedésének megállításához” – nyomatékosították.

A tájékoztatás szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában 58 114 kanyarós megbetegedést jegyeztek 2023-ban, ami több mint 60-szorosa a 2022-ben regisztrált 942 esetnek. Ezeknek a megbetegedéseknek a 98 százalékát (57 111) a régió tíz országából – köztük Romániából – jelentették. „Az elmúlt hónapokban felgyorsult a betegség terjedése, és sürgős intézkedések hiányában ez a tendencia folytatódni fog a régióban” – nyomatékosította közleményében az INSP.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?