Szilágysági borászok mesélnek a nemrég megjelent boros könyvben

A szőlőtől a pohárig Szilágysági borászok mesélnek című könyv  jó példája annak, hogy a szilágysági borászatnak nemcsak múltja, hanem gazdag jelene van, és remélhetőleg egy csodás jövője lesz. Lapozgatva felfedezheti Szilágyság borainak ízét és történetét.

„A Szilágyság egy varázslatos vidék Erdélyben, amely híres a szőlőültetvényeiről és gazdag borászati hagyományairól. Ez utóbbi az évszázadok során fejlődött ki, az itt élők megőrizték a régi hagyományokat, és ma is élénk borászati tevékenységet folytatnak. A régió különleges földrajzi adottságokkal rendelkezik, amelyek kedveznek a szőlőtermesztésnek és a különféle szőlőfajták termesztésének. A borászat hagyományai egészen a középkorig nyúlnak vissza, amikor a terület fontos szerepet játszott a borpiacban és a borok kereskedelmében. A szőlőtermesztés és a borkészítés szerves részét képezte az itteni gazdaságnak és kultúrának. Már a 19 század közepén is kitűnő borok voltak a Szilágyságban, az itt készült borokat Európa nagyvárosaiban, Párizsban, Bécsben, Budapesten is díjazták.” – olvasható A szőlőtől a pohárig Szilágysági borászok mesélnek című könyv nemrég megjelent előszavában.A szerző fotói

Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője a kémeri könyvbemutatón elmondta: az egyesület által kiadott boros könyv egy átfogó projekt része, a Szőlőtől a pohárig sorozat harmadik kiadása, amely a partiumi borvidékeket hivatott bemutatni. A most megjelent kiadásban szilágysági borászok mesélnek, és betekintést nyerhetünk 15 pincészetbe. A kétnyelvű - magyar-román – kiadás „nem épp a tudást, a szakmaiságot mutatja be, hanem a szenvedélyt és az elhivatottságot, amellyel ezek az emberek a szőlőket művelik és a borokat készítik. Megismerkedhetünk mind a kisebb borászatokkal, mind a már ipari termelőnek számító pincészetekkel, s ez adja a könyv hitelességét, amely bizonyítja, hogy a kicsi, helyi termelőknek létjogosultságuk van a szőlészetben, borászatban, s talán az egyik nem is működhetne a másik nélkül” – mondta Kovács Szabolcs, hozzátéve, a kisebb borászatok elhivatottsága és kitartása példát mutathat akár egy nagyobb borászatnak is, hiszen nincsenek könnyű helyzetben.

A szőlészet rengeteg kézi munkát igényel, s habár van olyan technológia, amely ezt ki tudja váltani, a legtöbbjüknek nem kivitelezhető, nem térülne meg a befektetés, de sokan a kézi munkán keresztül teszik bele szívüket-lelküket a bor elkészítésébe.

„A nagyobb borászatok viszont irányt mutathatnak, a nagyobb piacnak köszönhetően a kisebbeknek is több lehetőséget, nagyobb láthatóságot biztosítanak. Így férnek meg tökéletesen ebben a könyvben. A Szilágy megyei borvidék, ahogyan a szatmári és a bihari is, páratlan lehetőséget biztosít a szőlőtermesztésre. Ükapáinktól ránk hagyott hagyományt kötelességünk tovább vinni és unokáinknak átadni. Mi, a falugazdászokkal azon dolgozunk, hogy a Partiumban készült borokat nemzeti és nemzetközi kiállításokon, vásárokon bemutassuk, különböző versenyeken megmérettessük, hiszen a sikerekben biztosak vagyunk” – tette hozzá a szervezeti vezető. A könyv betekintést nyújt a szilágysági borászat életébe, tudományába, ugyanakkor lenyűgöző olvasmány minden borkedvelő ember számára. Általa az olvasó közelebb kerül a szilágysági borászat varázslatos világához.

Szilágyság különleges karakterű borokat kínál, amelyek egyedi ízvilággal rendelkeznek, és tükrözik a terület sajátosságait. A borászatok a hagyományos technikákat és a modern módszereket ötvözik a legjobb eredmények elérése érdekében, nagy hangsúlyt fektetve a minőségre és a hagyományok tiszteletben tartására, miközben nyitottak az innovációra és a fejlődésre. A szilágysági borászat sokkal több, mint egyszerű borkészítés. Ez egy olyan életforma, amely a generációk óta hagyományozott tudást és szenvedélyt tükrözi. A borászok aprólékos gondossággal ápolják szőlőiket, és a legkifinomultabb technikákat alkalmazzák annak érdekében, hogy a legmagasabb minőségű borokat hozzák létre – írta Seres Dénes parlamenti képviselő a könyv előszavában.

Mint ismertette, ma Szilágy megye borászata nagymértékben virágzik, és a régió borai egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hazai és nemzetközi piacon egyaránt. A borászatok gyakran rendezvényeket és borkóstolókat szerveznek, amelyek lehetőséget nyújtanak a látogatóknak, hogy közelebbről megismerjék Szilágyság borkultúráját és gasztronómiai örökségét. Ahogy az ember beszippantja a friss levegőt és szemlélődik a végtelennek tűnő szőlőültetvényeken, azonnal érzi a terület egyedi varázsát és történelmi jelentőségét. E könyv jó példája annak, hogy a szilágysági borászatnak nemcsak múltja, hanem gazdag jelene van, és remélhetőleg egy csodás jövője lesz. Lapozgatva felfedezheti Szilágyság borainak ízét és történetét. Forgassa ezen oldalakat egy jó szilágysági bor társaságában, és jöjjön el hozzánk, hogy személyesen is élvezhesse a szőlőlugasok árnyékában vagy egy hűvös borospincében a zamatos, könnyű, üde borok ízét! Pincészeteink és gazdáink izgalmas borokat kínálnak mindazoknak, akik szeretnék felfedezni ezt a gazdag és változatos borvidéket.

A könyvben az ippi Béres Zoltán és Csepei Bálint, a kárászteleki Ágoston pincészet és a pezsgőgyár, a kémeri Számadó pincészet és a Fort Silvan, a szilágynagyfalui Vinastia pincészet, a szilágybagosi Kovács Béla, a szilágyballai Bonczidai Tibor és Demjén Vilmos a krasznai Bréda pincészet, a szilágysámsoni Boda László valamint Szilágyi Lajos és Melinda, a szilágysomlyói Acsádi Annamária és a Silvania Pezsgőgyár mutatkozik be. Az írásokat Koncz Dorottya, a fotókat Szabó Árpád és Vajda Béla készítette.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?