banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Megérkeztek az új Apple-termékek: nagyobb tárhellyel, hosszabb üzemidővel rendelkeznek

Az Apple minden eddiginél nagyobb tárhelyet biztosít idei iPhone-jaiban, amelyek hosszabb üzemidővel rendelkeznek, mint az eddigiek. De az Apple Watch-ok is tartogatnak meglepetéseket, hiszen sokkal nagyobb képernyővel törnek be a piacra, illetve új iPad és iPad mini táblagép is érkezett, írja a hvg.hu portál. 

Az Apple vállalat szokásos őszi sajtóeseményén bemutatta az Apple TV+ streamingszolgáltatásba érkező új sorozatokat, valamint új eszközeit. Elsőként az iPad alapmodellje került sorra: viszonylag vastag a 10,2 hüvelykes képernyő körüli káva, amelyen jelen van a Home gomb – tehát a gép úgy néz ki, mint elődje. Viszont az idei verzióban már az A13 Bionic processzor dolgozik – az Apple szerint ennek köszönhető, hogy hatszor gyorsabb, mint legkapósabb androidos konkurense.
Fotó: hvg.hu | iPad (2021) © Apple
A 12 megapixeles kamerával szerelt táblagép támogatja a Center Stage funkciót: az utóbbi hónapokban felértékelődött megoldás lényege, hogy videokonferencia közben a kamera követi az előtte mozgó felhasználót, hogy a többiek mindig jól lássák, amíg beszél. Az új iPad azonnal rendelhető, 64 GB-os alaptárhellyel 329 dolláros listaáron.

Nagyobb módosítások történtek az új iPad mininél. Az Apple legkisebb táblagépe megkapta az iPad Prónál, iPad Airnél és a tavaly óta az iPhone-oknál is alkalmazott kinézetet. A képernyő körüli káva vékonyabb lett, így az előd 7,9 hüvelykje után az új Mini képernyője már 8,3 hüvelykes lett. A panel 500 nites fényerővel és Apple Pencil-támogatással rendelkezik.

Fotó: iPad mini (2021) © Apple
A processzor 40 százalékkal, a grafikai vezérlő 80 százalékkal gyorsabb, mint az előző modellé. A mobilnetes kiadás 5G-kapcsolatra is képes. Ha a gép lemerül, USB-C típusú töltővel lehet táplálni. (Az imént bemutatott alapmodellben maradt a Lightning-csatlakozó.) A 12 megapixeles kamera a 499 dolláros induló Mininél is adott, ahogy a már említett Center Stage funkció is.

Apple Watch 7

A 40 mm-es modell helyett 41 mm-es, a 44 mm-es helyett 45 mm-es óra érkezik.

A képátló apró változása nagy dolgot eredményez: annyival nagyobb a képernyő, hogy 50 százalékkal több szöveg fér el rajta – ez már az új Apple Watch Series 7.

Fotó: Apple Watch 6 és Apple Watch 7 képernyője © Apple
A tavalyi modellhez képest főleg ez az újdonság, ami több előnyt is hoz magával. Az impozánsabb kinézet és az eddigieknél jobb olvashatóság mellett „írhatóságot” is: a kijelzőre már ráfér egy teljes billentyűzet, amelyen suhintásokkal vihetünk be szöveget.

Jó hír, hogy a nagyobb kijelző a korábban felröppent pletykákkal szemben nem jelenti azt, hogy az Apple Watch Series 7 ne lenne kompatibilis a korábbi modellek szíjaival.

Az óra üzemidejében nincs változás, a csak wifis modellnél ezúttal is 18 órát ígér a gyártó. Az egyik újdonság, hogy a töltő vége már nem hagyományos USB, hanem USB-C; a másik pedig, hogy az új óra már a gyorstöltést is támogatja. Az Apple Watch 7 vélhetően ősszel kerül piacra, a tavalyihoz hasonló árakon.

Több fér rá, tovább bírja: iPhone 13 és társai

A keddi bemutató sztárja az új iPhone volt, amelynek tavalyhoz hasonlóan ezúttal is négy kiadása van:  elsőként az 5,4 hüvelykes iPhone 13 mini és a 6,1 hüvelykes iPhone került sorra. Az OLED képernyő fényereje egy év alatt 28 százalékkal nagyobb (800 nit), a kijelzőből helyet foglaló szenzorsziget pedig 20 százalékkal kisebb.

Fotó: iPhone 13 © Apple
A motorháztető alatt a legfontosabb egység az A15 Bionic chip – a vállalat állítása szerint a hatmagos processzor az Apple szerint 50 százalékkal gyorsabb, mint „a vezető konkurens” megoldása, a grafikai vezérlő pedig 30 százalékkal jár a konkurencia előtt.

Az új széles látószögű kamera 47 százalékkal több fényt gyűjt be, a „cinematic mode”-nak köszönhetően ügyesebben fókuszál – az Apple ígérete szerint automatikusan mindig arra, amire kell.

Fontos előrelépés történt az üzemidő terén: az iPhone 13 mini 1,5 órával tovább bírja, mint az iPhone 12 mini. Az iPhone 13 alapmodell esetében 2,5 órás a plusz idő.

Az iPhone 13 és a 13 mini árazása megmaradt tavalyi elődeik szintjén, viszont már a legolcsóbb kiadásuk is 128 gigányi tárhellyel rendelkezik az eddigi 64 GB helyett. Emellett 256 GB-os és újdonságként 512 gigás verzió is elérhető lesz.

Fotó: iPhone 13 Pro © Apple
Az elegánsabb, fémes megjelenést kapott Pro és Pro Max képernyőiből is 20 százalékkal kevesebb helyet foglal el a szenzorsziget, a kijelző fényereje viszont jobb: erős napsütésben az 1000 nitet is elérheti. A Pro modellek sajátja a ProMotion, ami annyit tesz, hogy a képfrissítési ráta (a másodpercenként megjelenített képek száma) 10 Hz és 120 Hz között változik, mint például a Samsung jobb készülékeinél is. A gyakorlatban ez zökkenőmentesebb, finomabb görgetést és egyéb mozgást biztosít a Pro esetében 6,1 hüvelykes, a Pro Max esetében pedig 6,7 hüvelykes képernyőn.

A 120 Hz-es képfrissítés mellett a kamerarendszer az, ami megkülönbözteti a Pro modelleket az alapmodellektől. Az Apple megfogalmazása szerint a vállalat eddigi legnagyobb előrelépéséről van szó kamerás fronton.

A hármas kamerarendszer minden elemén fejlesztettek. Ennek köszönhetően rosszabb fényviszonyok között is jobb fotók készülnek majd, 2 centiről működik a makró mód, 3x zoomra képes a telefotó kamera, ami azt jelenti, hogy összességében 6x-os zoom van a kamerarendszerben. Újdonság az is, hogy a széles-, az ultraszéles- és a telefotó kamera is támogatja az éjszakai módot. A képkészítést szoftveres fronton is erősítette az Apple.

Hogy a kamerás újítások a gyakorlatban mennyivel jobb fényképeket és videókat eredményeznek, azt teszteléssel fogjuk kideríteni.

A kedd esti bejelentés szerint az eddigi leghosszabb üzemidővel rendelkező iPhone-okról van szó, a Pro modell esetében 1,5 órás, a Pro Max esetében 2,5 órás az előrelépés a tavalyi telefonokhoz képest.

Az árcímkék viszont maradnak a tavalyi szinten, az egyedüli újdonság az – eddig még nem létezett – 1 TB-os modell árazása.

Az új iPhone-ok szeptember 24-én kerülnek piacra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?