Az összes iPhone-t betiltatnák ebben az országban

Egy bírósági döntés eredményeként számos iPhone-modell értékesítését megtiltották Kínában. Az ügy másik szereplője, a Qualcomm azonban azt szeretné, ha a rendelkezés a most kapható készülékekre is vonatkozna.

Ahogy hétfőn beszámoltunk róla, új fejezet nyílt a Qualcomm és Apple között évek óta dúló szabadalmi vitában: egy bíróság döntéssel ideiglenesen több iPhone-modell kínai importját és árusítását megtiltották, de a jelek szerint a chipgyártó nem elégszik meg ennyivel.

A Qualcomm ugyanis arra hívta fel az Apple figyelmét, hogy a határozatban nem esik szó konkrét iOS-verzióról, a tiltás így akár az újabb, 12-es rendszert futtató készülékekre, vagyis az idei iPhone-okra is érvényesíthető. Az Apple új mobiljai egyébként sem fogynak jól, a kínai piacról való száműzés pedig bizonyára rontana a helyzeten.

Természetesen az Apple sem tétlenkedik: kedden megtámadták a vonatkozó kínai bírósági döntést. Fellebbezésükben azt írták, "a Qualcomm lépése egy újabb elkeseredett lépés az amerikai cég részéről, amelynek törvénytelen lépéseit világszerte bíróságok tárgyalják". Az Apple rámutatott arra is, hogy "a Qualcomm-beadvány három szoftverszabadalomra hivatkozik, amelyeket az iPhone készülékekben alkalmaznak". Az Apple szerint azonban "ezek egyikének az oltalmi védettsége lejárt, a másik kettőt pedig már nem alkalmazzák az Apple újabb készülékeiben".

A két amerikai cég között évek óta dúl a háború, kölcsönösen üzleti titkok ellopásával vádolják egymást. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy az Apple az év eleje óta már nem a Qualcommtól, hanem az Inteltől rendeli a modemchipeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?