Lepd meg a macskád macskamentával és boldogabb lesz, mint valaha: mutatjuk, hogy mire jó ez a növény

A macskamenta (nepeta cataria), ami számops kémiai anyagoit tartalmaz, köztük olyat, ami a macskákra különös hatást gyakorol  a mentafélék családjába tartozik, és eredetileg Európában és Ázsiában őshonos. Szárított leveleit felhasználják a macskáknak létrehozott játékszerekben, hogy játékra és aktív mozgásra ösztönözzék az állatokat, írja a Sokszínű Vidék.

A cikk szerint a macskamenta iránti vonzalom hátterében álló fő ok a nepetalakton összetevő, egy olyan vegyület, amelyre a macskák különleges érzékenységgel reagálnak. Amikor belélegezik vagy megérintik a növényt, a vegyület stimulálja az orrüregben lévő receptorokat, és a macskákat boldogsággal, a jólét érzésével tölti el. A nepetalakton hatása rövid, általában 10-15 percig tart, ám intenzív, és sok macska kifejezetten élvezi a vele járó eufórikus állapotot.

Az élettani hatások közé tartozik, hogy a cica intenzíven nyalogat, dörgölőzik és játékos kedvűvé válik. Bár a macskamenta nem káros a macskák számára, érdemes figyelni a mértékletességre, mert egyes macskák túlzóan reagálhatnak rá, figyelmeztet a cikk.

Fotó: Unsplash

Mint írják, a cirmosok reakciója a növény illatára genetikától függően különböző lehet, de általában az ivarérett korosztálynak körülbelül 50 százalékára van mámorító hatással. Nem csak a házimacskák rajonganak érte, hanem a nagymacskák is. Ezzel szemben állítólag a patkányokat elűzi az illata.

A macskamenta az embereket nem energizálja, bár a növényt hagyományosan használják gyógyászati célokra, például nyugtatóként vagy emésztési problémák kezelésére, az emberek nem tapasztalják meg ugyanazt az eufórikus reakciót.

Ugyanakkor a kertben termesztett macskamenta nemcsak a cicát teszi boldoggá, hanem a növényeket is, mert speciális hatóanyagának köszönhetően távol tartja a rovarokat és a kártevőket. A macskamenta egyébként meglehetősen igénytelen, a napos helyeket szereti, de szinte mindenféle táptalajon megnő. Az első virágzás után egy kicsit érdemes visszavágni, ez biztosítja a másodvirágzást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?