Hosszú időn át telefonozik, miközben a vécén tartózkodik? Előidézheti az aranyérbetegség kialakulását

Érdemes teljesen kiiktatni a telefonnyomkodást, a videók nézegetését, a hírek olvasgatását, miközben a WC-n ül az ember, ugyanis az indokolatlan, hosszúra nyúlt ücsörgés nincs jó hatással az aranyérre, írja az origo.hu portál.

Ahhoz, hogy minél kevesebbet időzhessen a vécén, fókuszáljon arra, hogy ne tartsa vissza, és ne halogassa, ha úgy érzi, hogy ürítenie kell. A széklet visszatartásával ugyanis komolyan megterheli a bélrendszert, és az is előfordulhat, hogy ezt követően napokig székrekedésben kell szenvednie. Ugyanakkor a túl gyakori erőlködés is balul sülhet el: ha nem tud üríteni, nem szabad erőlködésnek kitenni a végbél záróizmait. Inkább látogassa az illemhelyet naponta többször, rendszeresen.

Fotó: Pexels | Roman Odintsov

Az aranyérbetegség kialakulásának egyik fő okozója a székletürítéskor kifejtett erőlködés. Az aranyerek duzzadt vénák a végbélben és a végbélnyílás környékén, amelyek nyomás hatására megnagyobbodnak, esetleg ki is türemkednek a végbélen kívülre. A széklet felsértheti az erőlködés hatására megnagyobbodott aranyeres csomókat, és megjelenik az egyik legtipikusabb tünet: a vérzés. Ha a széklet megfelelő állagát tudatos életmóddal, azaz rendszeres mozgással, rostban gazdag táplálkozással és megfelelő vízfogyasztással eléri az ember, már sokat tesz azért, hogy elkerülje az esetleges problémákat.

Az egészség megőrzése érdekében naponta minimum egyszer kell székletet üríteni, és az sem mindegy, milyen pózban: a legegészségesebb az lenne, ha mindezt guggoló helyzetben tenné: akiknél már kialakult az aranyérbetegség, érdemes a WC elé egy kis sámlit helyezniük, az ülőhelyzet megváltoztatása ugyanis segíthet a fájdalommentes és gyors ürítésben. 

A mobilhasználati szokások a vécézési szokásainkat is megváltoztatták

Sokan még a vécén ülve is az okostelefonjukat nyomkodják. Egy Magyarországon végzett kutatás néhány éve kimutatta, hogy átlagosan 7,1 percet töltünk szükség esetén a mellékhelyiségben, de a férfiak és a nők szokásai alaposan eltérnek. Míg a legtöbb nő 2-3 vagy maximum 5 percet tölt bent, addig minden 10. férfi 15 percet vagy annál is többet ücsörög a mosdóban – közben sok esetben leköti magát valami mással: jellemzően telefont nyomkod, olvasgat vagy a levelekre válaszolgat.

A szakemberek nem szabnak időkorlátot, hanem azt tanácsolják, dolga végeztével ki-ki álljon fel, és fejezze be az erőlködést vagy várakozást. Mert minél tovább tartózkodik valaki a vécén, annál több vér áramlik a végbél környékén lévő erekbe, ami aranyér kialakulásához vezethet.

Amennyiben valaki aranyérbetegségre utaló tüneteket tapasztal, nagyon fontos, hogy minél előbb szakemberhez forduljon: a probléma esetenként ugyan mérséklődhet, de kezelés nélkül nem fog teljesen elmúlni, a panaszok kiújulhatnak, sőt, az állapot rosszabbra is fordulhat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?