23 millió dollárt érő vécét küld a Nemzetközi Űrállomásra a NASA

23 millió dollárt érő vécét küld a Nemzetközi Űrállomásra a NASA, számolt be a BBC. Az eddig használt modellekhez képest az új űrtoalett tervezésénél a női asztronauták kényelmét tartották szem előtt.

Az űrtoalett működési elve az, hogy kiszívja az ürüléket a testből, és ezt a vákuum rendszert tették kényelmesebbé a nők számára. Ugyanakkor a 45 kilogrammos és 71 cm magas vécé jóval, 65 százalékkal kisebb, és 40 százalékkal könnyebb annál, amit eddig használtak.

A szerkezet arra is képes, hogy a vizeletet újra iható vízzé hasznosítsa újra. „A mai kávé a holnapi kávé is” – viccelt ennek kapcsán Jessica Meir asztronauta, aki a Twitteren mutatta be az űrvécé működését. A szilárd ürüléket még nem tudják újrahasznosítani, de vizsgálják ennek lehetőségét.

 

 

A vécét először a Nemzetközi Űrállomáson próbálják ki, majd a Holdra asztronautákat szállító Orion-kapszulákba építenék be.

A szerkezetet tartalmazó nagyobb szállítmányt a Virgina államban található Wallops szigetről lőtték fel péntek este, miután a korábbi, csütörtöki kísérlet technikai problémák miatt meghiusúlt. 

(Címlapfotó: a NASA Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?