Egy india államban csak a vécével rendelkezők indulhatnak a választásokon

Bihar indiai államban mostantól csak az indulhat a helyi választásokon, akinek van otthon vécéje. A tartományi parlament szerdán döntött arról, hogy a 2016-os választásokon indulni kívánó jelölteknek igazolniuk kell, hogy otthonukban van mellékhelyiség. Bihar a második indiai állam Gudzsarát után, amely ilyen törvényt hoz a jövő évi helyhatósági választások előtt.

A szigorítás célja, hogy javítsa a higiéniai viszonyokat – magyarázta Bihar illetékes tartományi minisztere, Binod Praszad Jadav, aki szerint a jelöltek nagy száma miatt a döntés valódi vécéépítési boomhoz fog vezetni, amelynek pozitív társadalmi hatása lesz.

"Hogyan kérheted az embereket arra, hogy építsenek mellékhelyiséget, ha neked magadnak sincs" – tette fel a kérdést.

A WaterAid nevű jótékonysági szervezet adatai szerint India 1,2 milliárd lakójának most kevesebb mint harmada használ vécét, és évente több mint 186 ezer öt év alatti gyerek hal meg hasmenéses betegségekben, amelyeket a nem tiszta víz és a rossz higiéniai körülmények okoznak. Egy tavaly májusi ENSZ-jelentés szerint India lakosságának fele még mindig a szabadban végzi el a dolgát.

Narendra Modi kormánya a prioritások közé emelte a mellékhelyiség-építést, és elkötelezte magát amellett, hogy 2019-re minden háztartásban legyen vécé.

Kimaradt?