Románia az egyetlen európai ország, ahol a lakosság csaknem egynegyedének nincs benti vécéje

Az Európai Unió államai közül Romániában van a legtöbb olyan lakás, amelyben nincs bent vécé.

Az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint a benti vécé nélküli lakások aránya Romániában tízszerese az EU-s átlagnak, ez az egyetlen ország, ahol a lakosság csaknem egynegyede olyan házakban él, ahol kint van a vécé.

2019-ben az Európai Unió lakosságának körülbelül 2 százaléka olyan lakásokban élt, amelyekben nem volt vécé, ez 1,7 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2010-ben regisztrált 3,7 százalék. Romániában a legrosszabb a helyzet, ahol a lakosság 24,2 százalékának nem volt benti vécéje, majd Bulgária (13,7 százalék), Litvánia (10 százalék), Lettország (8,7 százalék), Észtország (4,7 százalék) és Magyarország (3,1 százalék) következik a sorban.

Ennek ellenére elmondható, hogy Románia jelentős haladást ért el, tekintve, hogy 2010-ben a benti WC nélküli lakások aránya 40,9 százalék volt.

Ezzel szemben a benti vécével nem rendelkező otthonok aránya kevesebb mint 1 százalék az EU 19 tagállamában, kezdve Svédországgal (ahol közelít a 0 százalékhoz), majd Luxemburg, Málta, Hollandia és Szlovénia (ezek mindegyike 0,1 százalékkal) és Németország (0,2 százalékkal) következik.

November 19-ét az ENSZ a WC világnapjává nyilvánította.

(Címlapi illusztráció forrása: Adobe Stock

Kapcsolódók

Kimaradt?