Egy felmérés szerint hajlamosak a kiégésre a munkavállalók

A romániai munkavállalók közül továbbra is kevesen elégedettek a jelenlegi munkahelyükkel – derül ki a BestJobs munkaközvetítő platform felméréséből. Ez alapján tízből három alkalmazottnak több kifogása is van az állásával.

Az elégedetlenség fő oka az alacsony bérezés, a felmérésben résztvevők 46 százaléka szeretne nagyobb fizetést. A megkérdezettek 25 százaléka stresszes munkakörnyezetben dolgozik, 11 százaléka úgy véli, nem tud egyensúlyt teremteni a munkában töltött, valamint a családra, hobbikra fordított idő között.

A felmérés szerint a válaszadók 60 százaléka érzi úgy, hogy 2021-ben emelkedett a munkahelyi stressz szintje. A stresszt leginkább a munkaszervezés kaotikus módja (40 százalék), a túlterheltség (32), a kollégák feladatainak átvétele (27), a munka és a magánélet egyensúlyának hiánya (22), valamint a munkahely elvesztésétől való félelem (10) okozta.

A kép illusztráció | Fotó: Pixabay

A válaszadók 66 százaléka elvárja, hogy a munkáltatók mutassák meg, hogy valóban értékelik az alkalmazottak munkáját, biztosítsanak előléptetési lehetőséget (45 százalék), támogassák szakmai fejlődésüket (41 százalék). Továbbá kiderül az is, hogy a felmérésben részvevők 51 százaléka idén fizetésemelésben bízik.

„A világjárvány második éve is megviselte a munkavállalókat, ez a legjobban akkor látszik, ha megfigyeljük az ellenálló képességüket. Hajlamosabbak a kiégésre, nehezebben működnek együtt, nehezebb őket motiválni, ezt pedig a munkáltatók is észrevették. A siker kulcsa 2022-ben az lehet, ha az alkalmazottaknak juttatásokat kínálnak fel, amelyek segíthetik a személyes és munkahelyi elégedettségüket. A BestJobs éves jelentéséből kiderült, hogy a munkaközvetítők arra számítanak, idén nehezebben találhatják meg a megfelelő jelölteket az állásokra, ezért a munkaerő megtartására kell összpontosítaniuk a vezetőknek” – közölte Ana Vișian, a BestJobs Románia marketingmenedzsere.

A megkérdezettek 72 százaléka idén rugalmasabb munkaidőt, valamint otthoni munkavégzési lehetőséget szeretne. 23 százalékuk több szabadnapra, 21 százalékuk pedig szakmai fejlődést segítő tanácsadásra vágyik.

A BestJobs felmérése 2021. december 23. és 2022. január 6. között zajlott, 1358 internetfelhasználó válaszait használták fel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?