Beültették az első agyi mikrochipet

Először ültették be a Neuralink agyi implantátumát emberbe. A hírt maga a cég tulajdonosa, Elon Musk tette közzé az X-en hétfőn. A multimilliiárdos nagyvállalkozó régóta ígéri, hogy emberi agyba ültetett mikrochippel tesz képessé embereket számítógépek vezérlésére és kapcsolattartásra, kommunikációra.

A bejelentés szerint a parányi eszköz telefonok és számítógépek működtetésére, és rajtuk keresztül szinte minden kapcsolódó kellék uralmára képes, idézi az Euronews.ro. Az agyba ültethető mikrochip első használói azok lehetnek, akik elveszítették végtagjaikat. „Képzeld el, ha Stephen Hawking gyorsabban tudott volna kommunikálni, mint egy gyorsgépíró, vagy mint egy árverésvezető. Ez a cél” – közölte Musk a tulajdonában álló X-en. A beavatkozás összköltsége körülbelül 40,000 dollár.

A Neuralink vállalat fél éve kezdte meg a jelöltek keresését, akik vállalják, hogy koponyájuk felső rétegébe microchipet ültessenek be, amiből hajszálvékony vezetékek futnak tovább az agyrétegekbe, hogy elektromos és kémiai jelek segítségével információt küldjenek az agyba és a testbe. A műveletet Musk úgy ismertette, hogy a fizikai vagy szellemi fogyatékossággal élő embereknek részlegesen vagy akár teljesen helyreállítja a mozgási lehetőségeket. Az eljárás során gondolatokkal vagy vizuális képzetekkel vezérelhetnek komplett berendezéseket. 

Forrás: Neuralink/Facebook

Az elgondolást heves viták övezték, mert sok vélemény szerint Musk csak kísérletezik az emberekkel, de nem kínál valódi alternatívát az életük megváltoztatására. Mások attól tartanak, hogy néhány ember olyan kapacitások birtokába jut a beépített chippel, ami jogosulatlan vagy káros előnyökhöz juttatja őket.

Fotó: képernyőmentés | Forrás: neuralink.comA kaliforniai Fremontban, San Francisco mellett működő Neuralink májusban kapott zöld utat az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól (FDA). Érme méretű implantátumát már beültették egy makákó agyába, amely képes volt kontroller vagy billentyűzet nélkül játszani a Pong videojátékot, írja a News.ro.

„Az első eredmények ígéretes idegi aktivitást mutatnak” – írta Elon Musk az X-en a chip beültetéséről emberi páciensbe. A 2016-ban alapított Neuralink messze nem az első olyan cég, amely agyi implantátumot, más néven agy-gép interfészt (BCI) telepít emberbe. Szeptemberben a holland Onward vállalat bejelentette, hogy teszteli egy agyi implantátum és egy, a gerincvelőt stimuláló implantátum összekapcsolását azzal a céllal, hogy egy tetraplegikus beteg visszanyerje a mobilitását. 2019-ben a grenoble-i Clinatec intézet kutatói bemutattak egy olyan implantátumot, amely beültetését követően lehetővé tenné, hogy egy négyes bénulásban szenvedő személy a karjait mozgassa vagy járjon.

A Neuralink nemrég 323 millió dollárt gyűjtött be befektetőktől két részletben, augusztusban és novemberben. A cég azt mondja, hogy bénult betegeket is szeretne újra járásra bírni, valamint a vakok látását is visszaállítani, és akár pszichiátriai betegségeket, például a depressziót is gyógyítani.

(Nyitókép forrása: Neuralink.com)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?