A városi fény- és zajszennyezés miatt kialvatlanok a madarak: ez rossz hatással van az énekükre

A városi énekesmadarak kialvatlanok maradnak, és emiatt énektudásuk, párzási képességeik is romlanak a fény- és zajszennyezés következtében, állapította meg egy új ausztrál kutatás.

A Biology Letters tudományos lapban szerdán publikált tanulmány szerzői szerint jó okuk van feltételezni, hogy a madarak alváshiánya befolyással van az énektanulásra és emlékezetre, a párzásra és a területi viselkedésre, írja az origo.hu portál.

Minden eddig tanulmányozott állatnak, a medúzáktól és a laposférgektől a madarakig és az emlősökig, van alvásideje. A madarak énekhangjaikat egymás felismerésére, párkeresésre és védekezésre használják: a kutatók megjegyzik, hogy az alvászavar feltehetően hatással van hangadási képességeire és az énektanulásukra. Az alváshiány okozta hangváltozásoknak káros következményei lehetnek a madarak szaporodási sikerére, így a fennmaradásukra.

Juliane Gaviraghi Mussoi, az Aucklandi Egyetem biológiai tanszékének doktorandusza, a tanulmány szerzője elmondta: "Ha rosszul alszunk éjjel, nehéz hatékonyan kommunikálni. A beszédünk összefolyik, nehezünkre esik kifejezni a gondolatainkat. Úgy tűnik, hogy a madaraknak ugyanez a problémájuk".

Fotó: Unsplash

A madarak területük védelmében, társkeresés közben és egymással kommunikálva énekelnek. A többek között fény- és zajszennyezés miatti alvási zavarok befolyásolhatják a madarak énekét, és ennek negatív következményei lehetnek a szaporodásukra, fennmaradásukra. Egyelőre azonban csak ismerkedünk azzal, hogy milyen hatásai vannak az álmatlan éjszakáknak a madárdalra - mondta Mussoi.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?