A kihalás szélére sodródott egy ausztrál erszényesfaj az elvadult macskák miatt

A kihalás szélére sodródott egy ausztrál sziget őshonos erszényesfaja az elvadult macskák és az élőhelyüket pusztító bozóttüzek miatt – figyelmeztetett egy új tanulmány. Az Adelaide-i Egyetem tudósainak pénteken megjelent munkája először bizonyította, hogy az ember által a kontinensre behurcolt és elvadult macskák pusztítják a dél-ausztráliai Kenguru-sziget egérméretű, húsevő erszényeseit.
Fotó: iNaturalist.org Facebook-oldal

A dunnartok már akkor a kihalás szélén álltak, amikor 2019/2020 úgynevezett fekete nyarának bozóttüzei elpusztították élőhelyük 98 százalékát. A tanulmány társszerzői, Louis Lignereux és Pat Hodgens most arra hívták fel a figyelmet, hogy a macskák tovább taszították a fajt a kihalás felé.

A kutatók 86 vadon élő macska gyomortartalmát elemezték 2020 februárja és augusztusa között. A macskákat befogták és elaltatták. Hét macskagyomorban nyolc dunnart maradványait találták meg. Mivel a macska emésztési ideje rövidebb mint 36 óra, ezért az eredmények nagy jelentőségűek – mondták a tudósok.

„Először sikerült megerősíteni, hogy az elvadult macskák áldozatai közé tartoznak a dunnartok is, és az eredmények azt is mutatják, hogy a macskák hatékony vadászok, mivel alig maradt néhány a kis erszényesekből” – magyarázta Lignereux.

Egy márciusban megjelent tanulmány azt találta, hogy a macskák és a rókák összesen 2,6 milliárd állatot – köztük 1,4 milliárd emlőst – ölnek meg évente Ausztráliában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?