A házasulandók egy része idén sem tart lakodalmat: 2023-ra talán visszatér a megszokott esküvőszezon

A házasodni vágyó fiatalok egy része megunta a várakozást: háromszori vagy négyszeri dátum-, vendéglista, helyszín- és költségvetésmódosítást követően legtöbbjük úgy döntött, megelégszik a polgári esküvővel, és családot alapít. Noha június elsejétől lazításokat vezettek be az esküvőiparban is, az esküvői szolgáltatók fellélegzés helyett fuldokolnak: a létszámkorlátozás kérdésessé teszi a helyszínválasztást, a tesztek és oltások megtizedelik a vendéglistát, a háromezrelékes küszöb kétségek közt tartja a szervezőket, a munkanélküliség pedig a költségvetés keretét befolyásolja. Lesz-e még valaha hatalmas vendégsereg és felhőtlen ünneplés az esküvőkön?  Milyen alternatívákkal rukkoltak elő az esküvői szolgáltatók? Rendezvényszervezőt, dekoratőrt, cukrászt, fényképészt és zenészt kérdeztünk.

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozat szerint június elsejétől beltérben 50, szabadtéren 70 fő részvételével szervezhetők a lakodalmak, a létszámkorlát pedig megszűnik, ha a vendégsereg minden tagja beoltatta magát koronavírus ellen. A mulatságoknak helyet adó éttermek és vendéglők hajnali 2 óráig nyitva tarthatnak. Ezeket a lazításokat az esküvői szolgáltatók is üdvözölték, ám az üzletmenet korántsem olyan lendületes, mint a koronavírus-járvány megjelenése előtt. Legtöbbjük az elmúlt másfél évben takaréklángon égett, és akadtak, akik új munkalehetőség után néztek a fennmaradás érdekében.

Már önmagában a visszazökkenés is bonyodalmakkal járna, ezt a szabályoknak való megfelelés még zűrösebbé teszi: vannak olyan eltökélt jegyesek, akik a nagy dínomdánomról is lemondanak, csak hogy egybekelhessenek. Leginkább kültéri, természetes jellegű lagzikra vágynak, a dekorációt visszafogottan, az ételeket, édességet és tortát pedig extravagánsan óhajtják.

Ezzel kezdetét veszi az esküvői szolgáltatók zsonglőrködése: hol és hogyan szervezzenek olyan esküvőt, amely lehetővé teszi, hogy a család legidősebb és legfiatalabb tagjai is biztonságosan ünnepelhessenek? Ki fogja ellenőrizni az oltási igazolásat, ki és miként teszteli a meghívottakat? Mindez a fiatalok lelki tépelődésével egészül ki: legtöbbjük már a harmadik vagy negyedik átszervezésnél jár, mivel az elmúlt másfél év több idősebb családtagjukat is elszólította a nagy nap előtt, nem mernek tovább várakozni.

Az esküvői szolgáltatók nem tavaly márciusban húzták le a rolót, hanem 2019 októberében

Sándor-Nagy Julianna dekoratőr úgy véli, hiába a június elsejei lazítások, az esküvői szolgáltatók ebből mit sem éreznek, mert a lagzik megszervezése időigényes, hónapokkal a ceremónia előtt kezdődik. Senki sem mert szervezni addig, amíg a hivatalos közlönyben nem jelent meg a rendelet, így az első komolyabb esküvők várhatóan augusztusban zajlanak majd. Tapasztalatai szerint nem lélegeztek fel az esküvői szolgáltatók, a dekoratőröket, eseményszervezőket, fényképészeket, cukrászokat, helyszíntulajdonosokat és zenészeket továbbra is sakkban tartja a háromezrelékes küszöb – ha ezt meghaladja a fertőzöttek száma, ismét befellegzik a rendezvényeknek.

Fotó: Sándor-Nagy Julianna

„A járványhelyzet legnagyobb vesztesei az esküvőiparon belül a rendezvényszervezők és a dekorációs szakemberek” – magyarázta megkérdezettünk, kiemelve, hogy a vendéglők, még ha korlátozottan is, de működhettek az elmúlt másfél évben, és a turistaszezonnak is sikerült bevételt generálnia. Az esküvői fotósok és videósok magánfotózásra, céges és termékfotózásra váltottak, ám rendezvények hiányában az eseményszervezőknek és dekorosoknak nem volt lehetőségük a szakmán belül más alternatívákhoz. Nehézséget okozott az is, hogy az esküvői szolgáltatók nem tavaly márciusban, a koronavírus hatására szűntették meg tevékenységüket, hanem még 2019 novemberében, amikor az az évi esküvőszezon befejeződött. Minden évben van egy holtidőszak, amely során foglalások, egyeztetések zajlanak, és a tevékenység csupán nyáron térül meg – ez maradt el a járvány hatására.

A kilátástalan helyzetben alkalmazottaik felmondtak, a tudást is magukkal vitték, ezért ebben az időszakban úgy kell helytállniuk, hogy közben a munkaerő betanítása is zajlik. Sok feladat hárul most az esküvőipar szereplőire, „egy esküvő megszervezése nem kis feladat, folyton újraszervezni, költségvetést módosítani, és a létszámhoz igazodni pedig hatalmas nehézség, megterheli a házaság előtt állókat is, hiszen komoly családi konfliktusok kerekedhetnek abból, hogy kit húzzanak le a listáról” – részletezte a dekorációs szakember.

Ugyan a 250 fős rendezvényeket az érintettek 2023-ra halasztották, a kisebb létszámmal szerveződő lakodalmak egyik nagy buktatója az, hogy aligha sikerül nullszaldóban végződniük, nyereségesek pedig nagy valószínűséggel nem tudnak lenni. A kerekasztalokat a korlátozások értelmében nem tíz, hanem hat fő ülheti körül, az azt jelenti, hogy egy asztalért csak dekor szempontjából 40 százalékkal többet fizet a társaság.  Az alapanyagárak is hatalmasat nőttek, így a szolgáltatások ára nem csökkenhet az elkövetkezőkben.

Máris érezhető egyfajta tendencia, miszerint a házasulandók inkább mellőzik a dekorációt és a kevésbé szükséges elemeket, csakhogy alacsonyabb költségvetésből szervezhessék a lakodalmat. Sándor-Nagy Julianna már a járványhelyzet előtt szembesült a rendezvényipar változásával, ami elsősorban annak köszönhető, hogy egy fiatalabb generáció lépett be a házasulandók körébe, és már nem a hagyományos esküvők domináltak, hanem a családias hangulatú, kötöttségektől mentes, könnyedebb összejövetelek – erre a lazítások időszakában még nagyobb a kereslet. Igényesebbek lettek a kliensei, a dekorációnál már nem az a fontos, hogy valami legyen a teremben, hanem az, hogy a dísz, a kivitelezés az emberről szóljon.

Leginkább az esküvő tematikájához illő, élővirágos dekorációkat választanak, mivel szabadtéren szervezik az ünnepséget, kerülik a szabványos, tervezett dekorokat, helyettük a természetességet, a könnyed és elegáns elemeket preferálják. Inkább arra koncentrálnak, ami adott, abból építkeznek, ami körülöttük van.

Az alapanyagárak túlzott emelkedése és az esküvői szolgáltatók kilátástalansága Sándor-Nagy Juliannát arra ösztönözte, hogy olyan választható csomagokat állítson össze ügyfeleinek, amelyek alkalmazkodnak a folyton változó rendelkezésekhez. Ennek értelmében a 30 fős esküvő díszítőelemei átalakíthatók – bármikor költségvetésen belül maradva – egy 70 fős helyszín dekorálásához is. Élővirágot tartalmaznak, választható virágszínnel, menyasszonyi csokrot, asztali díszt, koszorúkat, amiket a pár reggel kézhez kap, és egy kis segítséggel maga is kihelyezhet. Megspórolják az előkészületet, az aznapi munkálatokat, a bontási munkálatokat, és még csak órákat sem kell egyeztetniük a szakemberrel.

Minél több a feltétel és a kérdés, annál többen fordulnak esküvőszervezőkhöz

Zsigmond Zsuzsanna rendezvényszervező elmondása szerint eddig egy hirtelen adódó áramszünet jelentette a legnagyobb krízist, de a járványidőszakban rájöttek, sokkal súlyosabb megoldásra váró problémák is vannak: például úgy megszervezni egy esküvőt, hogy a számtalan befolyásoló tényező ellenére is élvezhető legyen. A lazítások óta egyre többen keresik fel, olyan párok is sírva telefonálnak, akik eddig azt hitték, esküvőszervező nélkül is érvényesülhetnek.

Legnagyobb gondjuk a feltételekhez való igazodás, a számtalan kérdésre pedig választ az eseményszervezőktől várnak: nem bírják már követni a rendelkezéseket, összeegyeztetni az időpontokat, nem ismerik a törvénykezést, és arra gondolnak, „egy jó esküvőszervező azért van, hogy minden kérdésre választ adjon, de ebben a helyzetben mi is csak válaszokat keresünk” – részletezte a szakember.

Alkalmazottai mostanáig technikai munkanélküliségben éltek, mert a szigorításokkal, a rendezvények betiltásával hasznavehetetlenné vált a szolgáltatásuk. Személyesen ki-ki más munkalehetőség után nézett, közben pedig a kétségbeesett házasulandókkal a háttérben legalább háromszor, négyszer átszervezték a nagy nap teljes forgatókönyvét. A tavalyról elmaradt, és többször elhalasztott esküvők nagyobb részét még egy évvel tolták, ezért úgy látja, hullámokban és csak évek múltán fog visszatérni a szokásos esküvői lendület. Lesznek kis létszámmal megszervezett lagzik, de a többség néhány év múlva esküvő-keresztelő kombinációban vonul oltár elé, illetve egyre elterjedtebb, hogy a fiatalok végleg lemondanak az esküvőről, és a családalapítást helyezik előtérbe.

Átalakultak a házasodni vágyók elvárásai, azok, akik idén megtartják az esküvőjüket, szűk vendégkörrel ünnepelnek, és jórészt szabadtéri mulatságok keretében. Próbálnak mindannyian a júliusi és augusztusi hónapokba zsúfolódni, mert tartanak attól, hogy az iskolakezdéssel beköszönt a koronavírus negyedik hulláma, ezért őszi, téli lagzikat senki sem tervez. A hagyomány látványosan alakul át: a nappali esküvők dominálnak, szűkül a költségvetés is, hiszen sok a munkanélküli meghívott, illetve többen lesznek, akik nem szeretnének oltakozni vagy tesztet végeztetni, ezért inkább részt sem vesznek a nagy napon.

Tapasztalatai azt mutatják, egyre elterjedtebbek Erdélyben is az úgynevezett miniesküvők, amelyek a polgári szertartást követő 3-4 órás falatozást és koccintást tartalmazzák. Ennek kapcsán jómaga is ajánl alternatív csomagokat a házasodni vágyóknak: fotóssal, itallal, helyszínnel, harapnivalóval és itallal kínálja szolgáltatásaikat.

Zsigmond Zsuzsanna felvilágosított, az esküvői szolgáltatók közötti együttműködés élénkebb, mint valaha: megosztják egymással a lehetőségeket, tisztában vannak a szabad időpontokkal, ajánlják egymást és szövetkeznek annak érdekében, hogy ki-ki megmaradhasson. Cégen belül is hasonlóan járnak el, azokat az idénre összerakott, időpontokhoz kötött esküvőket, amelyek szolgáltatókkal együtt felszabadultak, átadják azoknak a pároknak, akiknek az elmúlt másfél évben nem adódott lehetőségük az egybekelésre, és már várják születendő gyermeküket.

Az esküvői szolgáltatók fő bevételi forrásuktól estek el, lépniük kellett

Kátai Jocó fényképész arról számolt be, hogy felkéréseit folyamatosan tolják a fiatalok, jellemzően 2023-ra halasztják az egybekelést, ugyanis az 50 fős lagzik gondolatától is iszonyodnak. „Székelyföldön 250 meghívottnál kezdődnek a lakodalmak”, ennek tudatában a fiatalok inkább elmulasztják az ünnepséget. „Megundorodtak a rengeteg változtatástól és besokalltak”, illetve tudják, hogy anyagilag megterhelő a párra nézve, ha korlátozott számú meghívottal kell lakodalmakat tartani.

Mivel az esküvői szolgáltatók fő bevételi forrásuktól estek el, többségüknek lépnie kellett, és legtöbben cselekedtek is: alternatív munkavégzés után néztek, hogy magukat és családjukat fenntarthassák. A megszokott lendület visszarendeződése azért is bonyodalmas, mert az esküvőipar szereplői jelenleg a másfél éve meglévő és nemrégiben visszakapott munkahelyeik között lavíroznak. Ha érezhető is, hogy felszusszantak a lazítások hallatán, az csak annak köszönhető, hogy hajnali 2 óráig tartanak a mulatságok, ezért aztán nem kell a „gyilkos túlhajszolásnak” áldozatául esniük.

Az élelmiszer- és édességszolgáltatás pezseg

Mátyás Andrea cukrász szintén örül a hajnali 2 óráig tartó lagziknak, mert állítása szerint fárasztó egyik éjszakából a reggeli munkába esni, majd este kiszállítani a süteményeket, és ismét a munkahelyre szaladni, hogy újabbakat állítsanak elő. Cukrászlaborjuk is takaréklángon égett, ám a lazításokkal hirtelen izzani kezdtek a felkérések, és egy héttel a rendelkezések után már nem tudnak egy olyan hétvégét sem ajánlani a nyarukból, amelyen nem kellene legalább 5 felkérésnek eleget tenniük. Ezek keresztelők, esküvők és különféle családi ünnepségek egyaránt, mert az emberek igyekeznek bepótolni az elvesztegetett időt, és az együttlétet, élményekkel, emlékezetes pillanatokkal próbálják feledhetetlenné tenni.

A házasodni vágyók is nagy igényekkel keresik fel őket, az extravagáns, drágább sütemények és torták a menők ebben a periódusban, választásukat azzal indokolják, hogy olyan hosszú ideig nélkülözték a társasági életet, hogy most „szeretnék megadni a módját”.

Vannak párok, akik ötödik alkalommal is lázasan készülnek

Koszorús Krisztina zenész azt tapasztalja, vannak házasodni vágyók, akiket az ötödik újraszervezés sem tántorít el, ugyanolyan lázasan készülnek, mint első alkalommal, 2019-ben. Noha zenekarának elsődleges profilja nem a “rendezvényzenekarság”, azért az idők folyamán kishíján ugyanannyi rendezvényen vettek részt, mint amennyit koncerteztek. Idén viszont még minden felkérőjük lélegzetvisszafojtva tűnődik, bizonytalannak tartják a helyzetet ahhoz, hogy újabb szervezésbe kezdjenek. 

Ezt leszámítva máris sűrűsödik a programjuk, idénre eddig 14 koncertfelkérés van fesztiváloktól kezdődően duós-triós kiskoncerteken át szimfonikus nagykoncertekig, még Brüsszelbe is eljutnak a rangos Fete de la Musique nevű fesztiválra, illetve Magyarországra is van már egy megjelenésük beütemezve. Sőt, az online koncertek sem jártak még le. Ezek egészülnek ki 8 rendezvénnyel, köztük évzáró bulival, keresztelővel és lagzival egyaránt, amelyek nagyrésze tavalyról tevődött át. Négy lakodalmat már csak jövőben kell "lezenélniük", hármat pedig lemondtak a házasulandók. 

A járványidőszak a zenészektől is megkövetelte, hogy alternatívákba kapaszkodjanak, hiszen minden esemény az online térbe költözött. Zenekarával javarészt online koncerteztek, ennek kapcsán egy kevés jogdíj is cseppent, illetve szeptembertől decemberig élőben is volt alkalmuk zenélni. Sokat jelentett számukra az is, hogy az állam segélyt adott a jogdíjasoknak.

„Fű alatt” eddig is szerveződtek lagzik

Az esküvői szolgáltatókkal folytatott beszélgetésünk rávilágított, a járvány tombolásának idején sem maradt el minden esküvő. „Fű alatt” sokan megtartották a lakodalmakat, azonban ezektől rendszerint elhatárolódtak az esküvőipar szereplői. A fotósok, videósok, zenészek a családi és baráti körből kerültek ki, és általában a helyszínt is ismeretségen keresztül foglalhatták le a házasodni vágyók – ami csöppet sem erkölcsös, ha azt nézzük, hogy emberek egészségével játszadoztak felelőtlenül. Az esküvői szolgáltatók tekintettel voltak az egészségre, illetve féltették az engedélyüket és megélhetésüket, többségük ezért nem járult hozzá a polgári esküvő címszó alatt lebonyolított többszázas mulatságok szervezéséhez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?