Erre figyeljen, ha pajzsmirigy-alulműködésben szenved

A pajzsmirigy-alulműködés népbetegségnek számít, mely a legtöbb esetben élethosszig tartó gyógyszeres kezelést igényel. A a Budai Endokrinközpont közleményében Dr. Bérczy Judit, holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa arról tájékoztat, mi mindenre érdemes figyelni.

Ne csak a TSH értéket ellenőrizzük

Nagyon sokan egyedül a TSH értékét ellenőriztetik, ám sokkal pontosabb képet kaphatunk, ha mellette a T3, T4 és az ATPO szintjét is megvizsgáltatjuk, ezek ugyanis nagyban árnyalják a képet. A TSH-érték megállapítása nem elég a pontos diagnózishoz. A labor mellett szükség lehet a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatára is.

Nem mindegy, hogyan szedjük a gyógyszert

A pajzsmirigyhormon-gyógyszert nagy körültekintéssel szükséges bevenni, hiszen vannak olyan ételek, italok és egyéb készítmények, melyek egyidejű alkalmazása csökkenti a szer felszívódását. Éppen ezért a gyógyszert érdemes reggel, éhgyomorra, vízzel bevenni, és fél órát kell várni a reggeli elfogyasztásáig. A kávéval egy órát is szükséges várni.

Gluténérzékenységgel is párosulhat

Kutatások szerint az autoimmun eredetű pajzsmirigyzavar és a szintén autoimmun gluténérzékenység gyakran együtt jár, ezért érdemes lehet a betegeknek gluténmentes diétát követniük, ugyanis meglehet, hogy ezáltal nem csak az eredményeik javulhatnak, de a kellemetlen tünetek is csökkenhetnek, esetleg megszűnhetnek.

Várandósság idején gyakran járjunk kontrollra

A terhesség során sokszor nem ellenőrzik kellő rendszerességgel a pajzsmirigyzavarral küzdő kismamák értékeit, pedig probléma esetén vetélést, koraszülést és fejlődési rendellenességeket is okozhat a nem megfelelően kezelt betegség. Éppen ezért szükséges minden trimeszterben vérvétel útján meggyőződni a TSH, T3, T4, ATPO értékekről. Fontos tudni, hogy az áldott állapot alatt a pajzsmirigyfunkciókban változások következnek be, ezért ekkor másak a referenciatartományok.

Figyeljünk az étkezésre

A tej fogyasztásával is csínján kell bánni, mivel a benne lévő kazein lebontása igen nehézkes, ami nagy energiákat von el az egész szervezettől, a pajzsmirigyhormon termelésétől is. Kerülendők az ízfokozókkal, tartósítószerekkel teli élelmiszerek, valamint a túlcukrozott ételek, hiszen ezek mind könnyen felboríthatják a hormonháztartást.

Más hormonzavarokkal járhat együtt

A pajzsmirigy-alulműködés  gyakran más hormonális rendellenességekkel jár együtt. Célszerű ilyen esetben utánajárni annak, nincs-e mellette progeszteronhiány, IR, PCOS, mellékvesezavar vagy alacsony AMH szint. Ez utóbbi ellenőrzése kiemelten fontos meddőség esetén, ugyanis segítségével képet kaphatunk arról, hogy vajon mikor „fogynak el” az érett petesejtek.

Kapcsolódók

Kimaradt?