Szülésindításról szóló előadást tartott Dr. Bálint Balázs Kolozsváron

A születés hetén ismét ellátogatott Dr. Bálint Balázs, szülész-nőgyógyász szakorvos Kolozsvárra. Előadása ezúttal a szülésindulásról és a szülésindításról szólt. Arról beszélt, hogy van-e okunk, illetve jogunk arra, hogy megindítsunk egy szülést, és hasznos otthoni praktikákat is megosztott a hallgatósággal.

„Meggyőződésem és tapasztalatom, hogy általában mégis jobban járunk olyan esetekben, hogyha a szülés spontán indul el, és nem pedig mi indítjuk” – mondta a budapesti Gólyafészek Születésközpont és Rendelő szakorvosa.

Viszont, hogyha nem indul meg a szülés az orvosnak az a dolga, hogy életet mentsen, ezért segítenie kell. Mégpedig úgy, hogy első lépésben megrepeszti a burkot, ha ez nem működik, és nem történik változás, akkor második lépésben oxitocinos infúziót kap az anya, viszont ha erre sem reagál a szervezete, akkor ez így megy tovább és tovább, mindaddig, míg császármetszéses beavatkozásra lesz szükség.

„Nekem az a gyanúm, hogy az elején kellene egy kis türelmet tanúsítani. Mert mi történik akkor, hogyha hazaengedjük az anyát és mégiscsak beindul a szülés mondjuk egy fél óra múlva? Semmi. Visszajön a kórházba és természetes módon megszüli a gyereket” – fejtette ki véleményét Dr. Bálint Balázs.

Azt viszont hozzátette, olyan helyzetekben, amikor a mama vagy a baba állapota megkívánja azt, hogy inkább legyen kint a gyerek, akkor nincs kérdés, meg kell indítani a szülést. Akár 35 hetesen is, hogyha olyan súlyos helyzetről van szó. Ennek valószínűleg császármetszés lesz a vége, de akkor ez a legjobb választás és okkal történik.

Az orvosi praktikák mellett azonban néhány otthoni módszerbe is beavatta az érdeklődőket a szülész-nőgyógyász szakorvos. Ezek nem akut szülésindításra való szerek, hanem a szervezetet abba az irányba terelik, hogy minden olyan helyzetbe kerüljön, hogy a szülés könnyedebben megindulhasson. A csípős ételek, a szegfűszeg segíthet ebben, a gyömbér, fahéj fitoösztrogén hatása, mivel az ösztrogénszint szükséges a szülés indulásához is. A málnalevéltea alapjában véve a gátizmokat kezdi lazítani, viszont ez a méhszájra is elmondható. A parázsolaj is hasznos lehet. „Ha jobb hangulatban vagyunk ezt még varázsolajnak is szoktuk nevezni, ugyanis pont olyan illata van, mint a karácsonynak” – mesélt Dr. Bálint Balázs.

A szülésindítás egyik módja lehet még az életmód. A tánc, az úszás, a nyújtás, a guggolás, a gyaloglás, alapvetőleg a mozgás. A jóga, a masszázs és a szegfűszegolajos tampon is ide sorolható, amit naponta háromszor kell szedni és hat órának el kell telnie két tampon között. Mindezek mellett, a szülésre való koncentráció is rendkívül hasznos lehet, valamint az imagináció és a relaxáció is.

„Mégis a legalapvetőbb módszer a türelem. Fontos praktika, hogy várjuk meg mikor jön el a bizonyos idő annak a babának és annak az anyukának” – erősítette meg nézőpontját a szakorvos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?