Ami több kárt okoz a kamuhíreknél: a mém-kultúra

Az internetes mémek nemcsak viccek, hanem a félreinformálás eszközei is – emlékeztet a CNET cikke.

A CNET arról ír, a mémek eleve úgy vannak megtervezve, hogy a híreknél még  nagyobb eséllyel érjenek el embereket éppen azért, mert sokan lájkolják és megosztják azokat. Problémás ugyanakkor, jegyzik meg, hogy a Mark Zuckerberggel tartott többórás, két napos szenátusi meghallgatás során sem kerültek terítékre a netes mémek.

Ben Nimmo biztonsági elemző szerint az orosz trollok számos tartalma nem fizetett bejegyzés volt, és ha a Facebook nem figyel erre, akkor a képlet egy fontos elemét hagyja ki.

A mémek előnye – vagy hátránya – hogy mint vicceket nem vesszük komolyan, azonban egyre inkább gyenge minőségben átalakított fotók jelennek meg a műfajban, amelyek sokakat átverhetnek. A cikk egy másik példát hoz fel, de itt egy putyinos verzió, amely vélhetően olyan idézetet tartalmaz, amely nem igaz (mi nem találtuk meg a forrását):

Számos olyan mém kering a neten, amelyet orosz trollok helyeztek el. Az erősségük, hogy nem cikkek, így a Facebook kamuhíreket korlátozó próbálkozásai nem is befolyásolták a terjedésüket – bár március 29-én bejelentette a közösségi oldal, hogy a fotókat és videókat is figyelik ezentúl.

A Facebook jelenleg csupán Franciaországban teszteli ezt. A cél a félrevezető fotókkal és videókkal szembeni védekezés: hogyha egy tartalmat hamisként jelölnek meg a felhasználók, akkor nehezebben fog terjedni a jövőben. Ha erőszakot, gyűlöletbeszédet, terrorizmust promovál, akkor törlik a moderátorok.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?