Kamuhírekről és Trump „hülye hajáról” tanultunk az edzőtáboros gyorstalpalón

A kamuhírek világába vezette be pénteken hallgatását a számos magyarországi kormányzati kampányért felelős Csetényi Csaba a Zeteváralján zajló Edzőtáborban.

A kamuhírekkel a médiaszakember szerint semmi probléma nincs, a politikában dolgozók számára mindig csak az a kérdés, hogy jobbak legyenek a kihívóknál. Szerinte az sem probléma, hogy röviden kommunikálunk, az pedig nem igaz, hogy primitívnek nézik a politikusok a választóikat – egyrészt, mert ez nem új jelenség, másrészt, mert a politikust is csak az olvasottság érdekli, az aktuális trendekhez igazodik.

Elmondta, védekezni úgy lehet a kamuhírek ellen, hogy minél több forrásból kell tájékozódni, a lehető legtöbb nyelven. Szerinte a közösségi portálokon keresztül bármelyik márka vagy politikus direkt módon tud üzenetet közvetíteni. Az is igaz viszont, hogy az egyik újtechnológia nem vet véget a korábbiaknak, „semmi nem hal meg soha”. A közösségi média gyors és személyes, szemben a klasszikus médiával, ahol meg kell győzni valakit a közlésről, és át is alakul a véleményed – magyarázta.

Donald Trump amerikai elnököt szerint egyrészt a „hülye haja” , másrészt az elitellenessége, beszédstílusa különböztette meg az ellenjelöltjeitől, és sikeréhez hozzájárult az is, hogy „meghackelte” a médiát a felháborító kijelentéseivel, amelyekkel azonban sokan egyetértettek.

Macron, a tehetség

Macronról elmondta, a közösségi médiában a mozgóképeket használja a francia elnök, amellyel a dinamizmusát, fiatalságát és államférfi mivoltát tudja kihangsúlyozni.

Csetényi szerint ugyanakkor a politika nem fedezte fel a rövid üzenetek ellentétét, például a filmsorozatokat, amelyekre több órát számunk. Macron ebben is elől járt egyébként: a megválasztása után már megjelent egy film az ő és kollégái zsenialitásáról.

Sikeres/sikertelen 

A magyarországi népszavazás kampányát is Csetényi vállalta, szzerinte sikerült mindenkihez eljutniuk. A kék táblák mémek lettek, és ha sokan gúnyt is űznek ezekből, szerinte az a fontos, hogy ki határozza meg a közbeszédet.

Arról is beszélt, a médiában sok hír jelent meg róla, ezt pedig eleinte nehezen kezelte, majd elkezdett nyilatkozgatni. Fontos tematizálni, megszólalni, és jó példa erre a budapesti olimpia kampánya: „egy szót sem szóltunk róla, el is vesztettük az ügyet” (a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtése után).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?