Ez történik a testünkkel, ha napi nyolc órát ülünk

Mindegy, hogy dolgozik vagy szórakozik, az egésznapos ülés, a szedentáris (ülő) életmód komoly betegségeket okozhat. A Bright Side összeszedte, mi történik a testünkkel, ha naponta 8 órát ülünk. Reméljük a cikk elolvasása után feláll a székből és mozog egy kicsit.

Gerincproblémák

Az ülés sokkal jobban terheli a gerincet, mint az állás. Az állandó terhelés mozgásszervi betegségeket okoz. Ha napi több órán át ülünk számítógép előtt, az gyakran fejfájást, homályos látást eredményez.

Szív- és érrendszeri megbetegedések

A szedentáris (ülő) életmód legsúlyosabb következményei a szív- és érrendszeri megbetegedések, a krónikus magas vérnyomás, iszkémiás szívbetegségek. Az állandó ülés a korai érelmeszesedés egyik fő oka. Egy átfogó kutatásban 17 ezer embert vizsgáltak 13 éven keresztül. Kiderült, az ülő életmódot folytatók körében 54 százalékkal nagyobb a szívinfarktus okozta halál kockázata, mint az aktívabb személyeknél.

Visszér

Ülés közben az alsó végtagok vérellátása csökkenhet, ami visszerek kialakulásához vezethet. A rossz vérkeringés miatt vérrögök alakulhatnak ki, ami nagyon súlyos következményekkel járhat. A nők nagyobb valószínűséggel szenvednek ebben. A betegség nemcsak örökletes, hanem akkor is megjelenhet, ha valaki hosszú ideig keresztben tartja a lábát.

Elhízás

Az ülő életmód leggyakoribb következménye az elhízás. Ilyenkor az anyagcserénk lelassul, a szervezetünk kevesebb kalóriát éget el, a zsírt pedig elraktározza. Ha leülünk, szervezetünk zsírégetése 90 százalékkal csökken, álló munkával viszont testünk 35 százalékkal több kalóriát éget el.

Csontok és izmok

A mozgás hiánya miatt testünk izmai gyengék, petyhüdtek lehetnek, ez különösen érvényes a has- és farizmokra. Az ülő életmód másik súlyos következménye a csontritkulás. Mivel a csontrendszert nem éri megfelelő terhelés, ezért a csontok elveszítik erejüket, porózussá és törékennyé válnak.

Emésztőrendszeri megbetegedések

A hasnyálmirigy inzulint termel, ami lehetővé teszi, hogy a glükóz a sejtekbe kerüljön. A nyugalmi állapotban lévő sejtek nehezebben reagálnak az inzulinra, miközben a hasnyálmirigy rendszeresen termeli, ez cukorbetegség kialakulásához vezet. Egy 2011-es kutatás szerint már egy napi ülőmunka is csökkentheti az inzulinválaszt. A több órán át tartó ülés más, kellemetlen betegség okozója is lehet, ilyen a székrekedés vagy aranyér.

Öregedés

A telomerek a kromoszóma végein találhatók. A mozgásszegény életmód miatt ezek gyorsabban rövidülnek meg, felgyorsítva ezzel az öregedést. Lehet, hogy az ülés kényelmes, de minden ülve töltött óra két óra az életünkből.

Mentális egészségünkre is káros

A szedentáris életmód negatív hatással van a mentális egészségre, a mozgás hiánya szorongáshoz, depresszióhoz vezethet. Kutatások szerint az állandó ülőhely, a székek a magány szigetévé válnak, ami a boldogsághormonok hiányát okozza. A rendszeres testmozgás javítja a hangulatot, az önbecsülést, önbizalmat fejleszti, emellett befolyásolja a szerotonin termelését, ami segít elkerülni a depressziót, étvágytalanságot, memóriazavarokat.

Álmatlanság

A mozgás hiánya az alvás minőségét is befolyásolja. Ülőmunka alatt a testünk pihen, még akkor is, ha komoly szellemi munkát végzünk. Ha szervezetünk egész nap pihent, éjszaka már nem lesz szüksége rá, így nehezen alszunk el. A rendszeres testmozgás segít abban, hogy megszabaduljunk az álmatlanságtól.

A férfiak is veszélyben vannak

A mozgásszegény életmódot folytató férfiak nagyobb eséllyel szenvednek merevedési zavaroktól, prosztata problémáktól, hormonális egyensúlyzavartól. Ha sok időt töltünk ülve, a kismedence vérkeringése lelassul, ami gyulladáshoz vagy súlyos betegségekhez vezethet.

Mit tehetünk?

Néhány vállalat igyekszik az egészséges életmódra ösztönözni a munkavállalóit, ezért például a vizet, étel- és italautomatákat az iroda egy másik részében helyezik el, hogy a dolgozók kénytelenek legyenek felállni székükből. Más cégek sportolási lehetőséget biztosítanak csocsóasztalok, pingpongasztalok felállításával. Enélkül is tehetünk egészségünk érdekében. Lift helyett használjunk lépcsőt, sétáljunk ebédszünetben, óránként tartsunk pár perces szünetet és mozgassuk át izmainkat. Ha beszélnénk egyik kollégánkkal, ne Facebookon vagy telefonon tegyük, sétáljunk inkább el az irodájáig vagy asztaláig, hiszen ez idő alatt is mozgunk. Tömegközlekedési eszközökön inkább álljunk, munka után pedig sétáljunk kicsit.  

Címlapi illusztrációnk forrása: cbc.ca

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?