Facebook: érkeznek a vallási és politikai nézetekre szabott reklámok

Nemsokára lehetővé teszi a Facebook – egyelőre csak a brit felhasználó körében –, hogy a vallási és politikai nézetekre kalibrált reklámokkal bombázhassák őket.

A változások értelmében a cégek kiválaszthatják, hogy milyen csoportokat céloznak meg vagy zárnak ki a reklámokkal. Nemcsak a hitbéli és politikai nézetekről van szó, hanem a szexuális orientációról is. Számos kritika éri őket azért, mert jelenleg is a világnézetünk után szabott hírekkel árasztanak el és egy világnézeti burkot építenek ki, és ezt a folyamatot csak tetézni fogják most.

A Facebook az alapján tesz majd különbséget hogy milyen bejegyzéseink vannak, milyen tartalmakat kedveltünk és milyen csoportok tagjai vagyunk.

A már említett aggodalmak miatt felmerül az is, hogy szélsőséges csoportok számára így lehetővé válik bizonyos politikai csoportok megszólítása, fizetett reklámokkal. Egy Facebook-szóvivő szerint azonban megvannak az eszközeik arra, hogy kivédjék a diszkriminatív tartalmakat.

Csütörtöktől a brit felhasználók egy kis részét figyelmeztetik erre a változásra, akik pedig beleegyeznek, hogy használhassák az adataikat, olyan reklámokat kapnak, amelyek találnak az érdeklődéseikhez – így például keresztényeket megszólító randiappot is az kap, akit a Facebook keresztényként azonosít.

Álcázott progresszió

A közösségi oldal persze előrelépésként adja el az újítást. A nemsokára érvénybe lépő európai adatvédelmi szabályozásra (amelyről bővebben itt olvasható kerekasztal-beszélgetés) hivatkoznak: míg a felhasználók mostanáig is megjeleníthették a politikai és vallási nézeteiket, a GDPR-nak eleget téve a jövőben rákérdez majd a Facebook, hogy használhatók-e ezek az információk róluk. A szóban forgó információkat egyébként mostanáig is használták, hiszen úgy az elénk gördülő hírforrások, mint például az alternatív hírfolyam a korábbi viselkedésünk alapján működik.

Az EU-s szabályozások egyébként valóban gátolták a Facebookot a reklámok világnézetek alapján történő becélzásában, az Egyesült Államokban viszont– a lazább törvényeknek köszönhetően – használták a lehetőséget. Visszhangot azonban csak akkor kapott ez, amikor a 2016-os amerikai választást követően fény derült az oroszok finanszírozta politikai propaganda terjedésére.

Címlapi illusztrációnk forrása: AdEspresso

Kapcsolódók

Kimaradt?