A Facebook megváltozott, a sajtó pedig megérezte ezt

Megérezték a lapok azt, hogy Mark Zuckerberg a személyes tartalmakat helyezi előtérbe a sajtóhírekkel szemben.

Nehéz időszakon van túl a közösségi oldal és többféle próbálkozáson, hogy a különböző kritikáknak eleget tegyenek. A kamuhírek terjedése, az orosz befolyás miatt előbb a tényellenőrző oldalakat hívták segítségül, aztán egy hirtelen fordulattal a felhasználókra bízták, hogy döntsenek: mit tartanak hitelesnek és mit nem. Ennek a hátulütőiről itt írtunk.

Zuckerberg azonban azt is bejelentette nemrég, hogy a visszajelzések szerint a vállalati, márkákkal kapcsolatos és médiáktól érkező tartalmak miatt háttérbe szorulnak a személyes pillanatok, amelyek az egymáshoz való kapcsolódásunkat segítenék elő. Ezért a híreket kissé háttérbe szorítják.

A Chartbeat felmérése szerint január eleje óta 6 százalékot csökkent a különböző kiadók olvasottsága, ami a Facebooktól érkező forgalmat illeti. A visszaesés tavaly kezdődött tulajdonképpen, és akkor 15 százalékos csökkenést mértek. A Chartbeat 50 ezer tartalomszolgáltató adatait vizsgálja.

A PopSugar cég is végzett méréseket. Ők majdnem 700 tartalomszolgáltatót vizsgáltak, különféle kategóriákban. A hírek kategóriájában történt a legnagyobb visszaesés, itt 14 százalékot mértek. Ráadásul az igazán nagyokról van szó, mint a The New York Times, a CNN, Washington post és így tovább.

Kapcsolódók

Kimaradt?