Miért tiltották be Kínában az N betűt?

Kínai közösségi oldalakon számos szó mellett az N betű használatát is betiltották. Ez természetesen nem a véletlen játéka, és nem is egy irracionális ellenszenv egy betűvel szemben.

Ahogy arra a Mashable cikke rámutat, a történet előzménye a kínai állampárt döntése a mandátum-korlátozás eltörléséről. Ennek értelmében a jelenlegi elnök, Hszi Csin-ping korlátlan ideig maradhat hatalomban.

Miután ezt a lépést számos kínai állampolgár kritizálni ekzdte a népszerű Weibo és WeChat közösségi oldalakon, a hatalom is lépéseket tett. A felhasználók többek között Orwell 1984 című disztopikus regényére utaltak, de Micimackóhoz is hasonlították az elnököt.

 


Idővel azonban hibajelentéssel szembesültek, amely közölte a felhasználókkal, hogy adott szavakat betiltottak az oldalakon. Olyan kifejezéseket űztek ki a közösségi oldalakról, mint a "migráció", "ellenkezem", vagy Orwell "Állatfarm"-ja, Disney (Micimackó miatt), "személyi kultusz", "változtasd meg a törvényt", "Szép új világ" (Aldous Huxley disztopikus regénye), "éljen soká" és így tovább. A teljes lista itt található meg.

A tiltott szavak sorában az N betű is szerepelt. Egy egyetemi professzor elmagyarázta: az N olyan Kínában, mint az X Amerikában (de általában a nyugaton): egy ismeretlen szám. Ennek értelmében az N arra vonatkozik, hogy Hszi Csin-ping ismeretlen ideig maradhat hatalmon. Twitter-felhasználók szerint az N ugyanakkor a végtelenséget is jelöli, szintén az elnök mandátumának korlátlanságára utalva.

Címlapi illusztrációnk forrása: sofrep.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?