Mégsem értelmetlen zagyválás a rejtélyes Voynich-kézirat?

A kéziratot évszázadokon át próbálták értelmezni, de eddig csak különféle elméletek láttak napvilágot.

A XV. századi szöveg eddig hatalmas kérdőjel volt a tudósok számára is. A Voynich-kézirat nevét egykori tulajdonosáról, egy amerikai könyvkereskedőről kapta, akihez 1912-ben került. Az ismeretlen nyelven, ismeretlen betűkkel íródott szöveget, amely az Indiana Jones-ban is feltűnt, most az Albertai Egyetem tudósai fejthették meg egy nyelvfelismerő programmal, amely felismeri a jelekben az ismétlődő mintázatokat. A kutatók és a szoftver szerint héber nyelven keletkezett az irat.

A kutatást vezető Greg Kondrak elmondta, hogy a szöveg első mondata, ugyan nagyon különösnek tűnik a fordítás alapján, de nyelvtanilag helyesnek látszik, és nagyjából így szólhat:

Ajánlást tett a papnak, a ház urának, nekem és az embereknek.

Kondrak szerint a nyelvészek segíthetnek majd a szöveg teljesebb értelmezésében. A kéziratot most ezért az ókori héber szövegekkel foglalkozó tudósok is megvizsgálják majd - írja a Metro.

A Voynich-kézirat nevét Wilfrid Michael Voynich amerikai könyvkereskedőről kapta, akihez 1912-ben került. Egy 2009-es radiokarbon kormeghatározás szerint a 15. század elején írták, 1420 körül. Jelenleg a Yale Egyetemen, a Beinecke Könyvtárban található. A rajzok alapján ez a mű a korabeli tudományok és filozófiák szubjektív összefüggéseinek, illetve más sajátságos tudománytalan elméletek megörökítésének is tűnhet. Dokumentált története alatt sokszor foglalkoztak vele amatőr és hivatásos kódfejtők, többek között a brit és az amerikai haditengerészettől, de senkinek nem sikerült még csak részben sem megfejtenie. Mindezek a kudarcok a történelmi titkosírástan híres rejtélyévé tették a kéziratot, egyúttal támogatták azt az elméletet is, mely szerint a szöveg csalás és semmi értelme sincs.

Kimaradt?