Javaslat: úgy kellene szabályozni a Facebookot, mint a dohányipart

Ugyanúgy szabályozni kellene a Facebook működését, ahogyan azt a dohányiparral teszik – jelentette ki a Salesforce vezérigazgatója.

A felhőalapú számítástechnikával foglalkozó tech-cég vezetője, Marc Benioff szerint van átfedés a cigaretták és a közösségi oldal között: mindkettő függést okoz és káros. Véleménye szerint a technológiának megvannak a függést okozó hatásai,  a legfontosabb pedig a gyerekeink egészsége.

Benioff azt mondta, épp olyanok, mint bármelyik másik iparág. A pénzügyi szolgáltatásokhoz, fogyasztási javakhoz, az élelmiszerekhez hasonlóan a technológiával foglalkozó vállalatok működésébe is bele kellene szólnia. "Jelenleg is van némi szabályozás, de valószínűleg többre lesz szükség" – tette hozzá.

Kritikából bőven akadt

Az utóbbi időben számos fontos szereplő kritizálta a Facebookot. Roger McNamee, a cég egy korábbi befektetője azt írta, hogy a Facebooknak számolnia kell azzal a károkozással, amit a függés miatt kihasználnak rossz szereplők. Sean Parker, a Facebook első elnöke pedig azt nyilatkozta, hogy az emberi tudat sebezhetőségével élnek vissza. A korábban a Facebooknál a felhasználók számának növekedéséért felelős alelnök, Chamath Palihapitiya szerint pedig a közösségi oldal szétveri az emberek viselkedésének alapjait, és vétkesnek érzi magát, amiért olyan eszközöket teremtett, amellyel a társadalom szövetét szakítják szét.

A Facebook lépett, de nincs benne köszönet

A Facebook a kritikákra válaszolva eldöntötte, hogy a felhasználók kezébe adja annak eldöntését, hogy melyik hírforrást tartják hitelesnek. Ennek visszásságairól itt írtunk, és a The Verge lap is felhívta a figyelmet, hogy a két kérdést tartalmazó "felmérés" problémás. A Facebook egyik kérdése az lesz, hogy az adott honlapot, ahonnan egy hír származik, felismerjük-e (igen, nem), illetve azt, hogy mennyire bízunk az adott oldalban (teljesen, nagyon, valamennyire, alig, egyáltalán nem).  A cég hangsúlyt fektet majd arra is, hogy egy hír mennyire informatív és mennyire releváns helyi szinten – utóbbi különösen problémás lehet, ha arra gondolunk, hogy fontos a világ történéseire is odafigyelnünk. Ráadásul még nem tudni, hogy a felmérések eredményei mennyire lesznek hatással a lapok tartalmainak megjelenítésére.

Ön szerint is szabályozni kellene a Facebookot?
Mindenképpen.
Bizonyos fokig igen.
Talán egy kicsit.
Egyáltalán nem.
build quizzes here

Címlapi illusztrációnk forrása: The Verge

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?