banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Teljes műszívet kapott egy 58 éves férfi Prágában

Az emberi szívnél háromszor nagyobb és nehezebb a műszív, amely nem helyettesíti, hanem véglegesen pótolja a beteg szervet. A cseh orvosok áttörésről beszélnek.

Teljes műszívet ültettek be egy 58 éves férfinak a prágai Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézetben, amely a harmadik intézmény a világon, ahol ilyen beavatkozást hajtottak végre.

Az 58 éves férfi jó állapotban van, a műszív hibátlanul működik. A beteget néhány nappal ezelőtt lekapcsolták a lélegeztető gépről. Az elmúlt nyolc hónapban a férfi teljes szívelégtelenségben szenvedett, folyamatosan gépekre és infúzióra volt kötve.

A tíz nappal ezelőtt elvégzett műtét költségeit az intézet fedezi, mert a beavatkozás egy klinikai tanulmány részét képezte. Az orvosok a cseh orvostudomány terén elért áttörésnek nevezték a műtétet.

Az emberi szívnél háromszor nagyobb és nehezebb, 800 grammos műszívet Franciaországban fejlesztették ki. Az első Carmat műszívet 2013 végén ültették be Párizsban egy végső stádiumban lévő, szívelégtelenségben szenvedő 76 éves beteg szervezetébe. A beteg a műtét után 74 nappal meghalt.

A teljes műszív azért egyedi, mert nem arra szolgál, hogy a szívátültetésre várva pótolja a beteg szívet, hanem véglegesen helyettesíti azt. A felhasznált biológiai szövetek és szenzorok a természetet igyekeznek utánozni. Olyan betegek életét próbálják ezzel meghosszabbítani, akik nem reménykedhetnek szívátültetésben, mert túl idősek, donorból pedig túl kevés van.

Kapcsolódók

Kimaradt?