Amilyen a Facebookod, olyan a banki hiteled?

Már teszteli a Barclays Africa Group dél-afrikai bank és a Social Lender nevű nigériai startup, hogy a banki hitelek elbírálásakor mennyire lehetne figyelembe venni a facebookos aktivitásunkat.

Nemrég írtunk arról az orwelli tervről, amely Kínában nemsokára minden állampolgárt érinteni fog: egy úgynevezett társadalmi hitelrendszer épül ki, amely 2020-tól kötelezővé válik, ennek értelmében mind az 1,3 milliárd kínai állampolgár és a jogi személyek is nyilvános pontszámot kapnak majd. A magas pontszámok számíthatnak a személyes kapcsolatok terén, előnyt jelenthetnek egy randiban, könnyebben találhatnak házastársat. Akiknek alacsony a pontszámuk, rengeteg hátrányt szenvednek, amit a zsebük érez meg.

Sok tekintetben eltérő, mégis logikájában hasonló, amit a két afrikai fél most megpróbál: összekötni facebookos tevékenységünk azzal, hogy a banki hiteleink milyenek legyenek.

Első lépésben a barátainkat néznék meg: ha felsőbb körökben mozgunk, akkor valószínűbb, hogy vissza tudja fizetni a hitelét. Oda figyelnek a tartalmakra is, amelyeket megosztanak az emberek: aki például extravagáns, az nehezebben jut hitelhez. Aki visszafogottabb a közösségi oldalon, az "takarékosabbnak" minősíttetik, így valószínűsíthetően könnyebben kap hitelt.

Ez a kísérletezés persze nem teljesen új: már 2015-ben felmerült a lehetősége annak, hogy a facebookos barátok és a hitelhez jutás összefügg majd.

Kimaradt?