Kitalálja-e a Facebook, hogy milyenek vagyunk? Leteszteltük

Miután a Facebook személyes adatainkból rak össze egy képet rólunk, amit a reklámozó cégek megcélozhatnak, magunk is leellenőrizhetjük, hogy mennyire sikerült ez nekik.

A Your ad preferences fülnél megtekinthetjük, hogy milyen reklámok érdekelnek minket – a Facebook szerint. Egy rövid leírást is adnak arról, hogy mi alapján kerülnek elénk a reklámok: az általunk és ismerőseink által lájkolt oldalak, a facebookos és instagramos információk és azon helyek alapján, ahonnan bejelentkezünk. A cégekhez eljuttatott telefonszámunk és e-mail címünk is felhasználható, figyelik a tartózkodási helyeink is.

Saját Facebook-fiókunk tehát mindent a reklámozók rendelkezésére bocsát, amit csak lehet, de ez nem feltétlenül tökéletes. Ezt az alábbi oldalon jól láthatjuk.

Saját fiókom adatait átvizsgálva arra például rájöttem, hogy időnként alaposan mellényúl a Facebook. A Hírek és szórakozás fülön az első két sort vizsgálva olyan általam elvileg érdekelt témákat találtam, mint a Game of Thrones – a sorozat, amelynek életemben nem láttam még trailerjét sem, vagy a Diablo III., amellyel pár éve játszottam utoljára.

A Vállalkozás és ipar fül is alaposan mellényúlt: sem az önkénteskedés, sem a kertészkedés nem érdekel, de valóban böngészem néha a Goodread-set és a Huffington Post-ot. A Személyek fül már jobban teljesített: Neil deGrasse Tyson-t és Obamát valóban követem, de Lady Gagáról csak azért hallottam, mert róla nem lehet nem hallani.

Az Oktatás fül elém gurította a gerontológiát (az öregedés tudományát), de ettől eltekintve egészen jól eltalálták az érdeklődési köreim, pl. BBTE, gender studies, mesterséges intelligencia. Az Utazás, helyek és események fül szerint Albánia és Irán érdekel engem, illetve a BlaBlaCar (amire már volt példa), a Hobbik és aktivitások témában ismét felbukkant a kertészet – talán mert nemrég vásároltam két újabb kaktuszt?

Az oldalon még számos témában kutakodhatunk, például a technológia, vásárlás, divat, család és párkapcsolatok és hasonlókban. Már csak azért is érdekes ezeket átfésülni, mert önismereti tevékenységnek sem utolsó, és a Facebook jelenlegi képességeiről is sokat elmond számunkra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?