Kibernetikai megnemtámadási szerződést kötött Kína és Kanada

Kína és Kanada megállapodott, hogy nem követ el államilag támogatott kibertámadást a másik kereskedelmi titkainak vagy egyéb bizalmas üzleti információinak megszerzése érdekében.

A megállapodást Daniel Jean kanadai nemzetbiztonsági és hírszerzési tanácsadó és Vang Jong-csing, a Kínai Kommunista Párt egyik magas rangú tisztségviselője írta alá - olvasható a kanadai kormány honlapján napokkal ezelőtt megjelent egyik közleményben. A Reuters hírügynökség a Globe and Mail című kanadai lap jelentése alapján hétfőn számolt be erről.

Egy meg nem nevezett kanadai kormánytisztviselő azt mondta a lapnak, hogy Peking 3-4 évvel ezelőtt még beszélni sem volt hajlandó erről a témáról. A megállapodás csak a gazdasági titkok kibernetikai kikémlelésének tilalmáról szól, nem vonatkozik a hírszerzési információk államilag támogatott ellopására. Egyes országok - köztük az Egyesült Államok - régóta azzal vádolják Kínát, hogy államilag támogatja cégek adatainak ellopását fejlett technológiák megszerzéséért.

Kína visszautasítja ezt a vádat, és azt hangoztatja, hogy maga is hackertámadások áldozata. Az Egyesült Államok már 2015-ben kötött egy ahhoz hasonló megállapodást Kínával, mint amelyet most Kanada, miután az Obama-kormány szankciókkal fenyegetett meg kínai magánszemélyeket és cégeket amerikai kereskedelmi titkok ellopásáért. Amerikai kiberbiztonsági szakértők és kormányzati tanácsadók úgy nyilatkoztak, hogy a megállapodás megkötése után csökkent a kínai hackercsoportoknak tulajdonított támadások száma. Kína a hónap elején megszigorította kiberbiztonsági törvényeit, a globális technológiai cégek szerint a külföldi társaságok hátrányára.

Kapcsolódók

Kimaradt?