Kínai iPhone-gyárba épült be egy amerika egyetemista

Az amerikai egyetemre járó Dejian Zeng nyári vakációját egy Sanghaj melletti iPhone gyárban töltötte, majd beszámolt a másfél hónapos munkáról.

A Pegatro gyárban a kiskorú munkaerőt igyekszenek távol tartani, az Apple képviselete pedig rendszeresen látogatja a gyárat, különösen a próbagyártások során. A TheNextWeb cikke szerint bár a gyár fényévekkel jobb körülményeket biztosít, mint korábban, továbbra sem leányálom ott dolgozni.

Zeng este 7:30-ra járt dolgozni, 12 órás munkaidővel, amelynek része volt az étkezés és a szünetek. Monoton munkát végzett, ugyanazokat a mozdulatokat újra és újra. Zing egyetlen feladata egyetlen csavar beillesztése volt az iPhone-ok hátsó részébe.

A próbagyártás ennél is unalmasabb: ilyenkor egy munkás öt telefont kap mindössze, ez pedig azt jelenti, hogy hosszú ideig semmi dolga nincs, csak várni a futószalagon a következő terméket, órákig. Gyakran egymással sem beszélgethetnek, szünetük sem lehet és a mellékhelyiségre sem mehetnek ki. Sokuk majdnem elaludt, ilyenkor rájuk kiáltottak és elvették a székük, hogy a továbbiakban állva várakozzanak.

A próbagyártások idején a biztonsági előírások is szigorodtak: az érzékeny fémdetekrot a nők melltartójának fémelemeit is érzékelte, ilyenkor le kellett vetniük azt. A gyújtókat, telefonokat elkobozták a bejáratnál.

Munka után egy szobában aludtak, Zeng hét másik munkással együtt. Előfordult, hogy nem jutott meleg vízhez, mások néha még vízhez sem.

Az élelmezés elfogadható, és olcsó, bár az alacsonyok fizetésekhez képest ez sem mondható el róla egyértelműen. Aki pedig a gyáron kívül akar étkezni, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. Zeng 450 dollárt keresett, ezt azonban csak túlórázással, az alapbére 336 dollár volt – a kínai minimálbér fölött.

A Zenggel készült teljes interjú a Business Insiderben olvasható el.

Kapcsolódók

Kimaradt?