Így pihennek a kínai Foxconn gyárban a munkások

A sajtó folyamatosan cikkezik arról, hogy kínai gyárakban rettenetes körülmények között dolgoznak a munkások. Szomorú, hogy még a pihenőidejüket sem tölthetik civilizáltan.

A Foxconn a világ legnagyobb, elektronikai eszközöket gyártó vállalata. A taiwani alapítású multi, Kína legnagyobb magántulajdonú munkaadója számos, a nyugati piacon közismert márka termékeit állítja elő, így a  BlackBerry készülékeit, az iPad-et, az iPhone-t, a Kindle-t, PlayStation 4-et, Xbox One-t, Wii U-t. Szerte a világon vannak gyáraik, Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Törökországban is, hogy csak a hozzánk közelebbieket említsük.

A kínai problémákról hallani a legtöbbet. 2012ben kiderült, hogy egyik gyárukban 14 éves gyerekeket dolgoztattak, az alacsony bérek miatt 2010-ben számos munkás öngyilkos lett. Válaszul a Foxconn hálókat húzott ki az épületek közé, hogy ha valaki az ablakon ugrana ki, ne haljon meg, és fizetésemelést ígért.

Nemrég a BBC mutatott be titkos felvételeket arról, ahogyan az Apple kínai beszállítóinál áthágják a saját maguk által meghatározott szabályokat. Vannak gyerekkorú dolgozók, általános a túlhajszoltság, az ellenőrzések sem szabályosak, derült ki. A felvételeket a Sanghaj melletti Pegatron nevű gyárban készítette egy álmunkás-újságíró, akit 18 egymást követő napon dolgoztattak, és egyszer sem kapott pihenőnapot. Válaszként az Apple vezérigazgatója, Tim Cook megsértődött, az Apple szerint csak szunyókáltak a munkások.

A fotók az acidcow.com oldalon találhatók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?