Társaságkedvelő lehetett az egyik madárszerű dinoszaurusz

Kutatók friss eredményei arról tanúskodnak, hogy a kései krétakorban élt, madárszerű Avimimus dinoszaurusz társaságkedvelő, szociális állat volt. Mindez ellentmond ama régóta fennálló elméletnek, miszerint a dinoszauruszok többsége a magányt kedvelte.

Gregory Funston, az Albertai Egyetem kutatója szerint vizsgálatuk feltárja, hogy a dinoszauruszok sokkal jobban hasonlítottak a modern állatokhoz, mint ahogyan eddig hitték.

Egy tíz éve felfedezett mongóliai lelőhelyen leltek rá a kérdéses csontokra. A helyszín több ezer összetört csontszilánkot tartalmaz, ami arra utal, a helyszínt fosszíliavadászok rabolták ki. A kiegészítő vizsgálatok elvégzését követően a kutatók felfedeztek egy Avimimus dinoszauruszok maradványaiban gazdag csontbreccsát. Korábban ez a faj nagyon ritka volt.

A felfedezés rávilágít a szociális viselkedés növekvő trendjére a dinoszauruszoknál. A krétakor vége felé ugyanis egyre több társaságkedvelő dinoszauruszcsoport élt. A kutató szerint már csak azt kell megállapítani, hogy ez a megfigyelhető trend az őslények viselkedésén, vagy pedig egyszerűen a maradványok megőrződésének milyenségén alapszik.

A csontbreccsák jó bizonyítékot nyújtanak rá, hogy az állatok csordákban vagy csapatokban éltek-e. Bár a jura- és triászkorban ritkák, a krétakorban gyakoriak ezek a képződmények. Viszont ez az első felfedezés, ahol madárszerű dinoszauruszokról van szó – írja a hirado.hu a ScienceDaily nyomán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?