Robottal csevegett el műsorában Charlie Rose

Nincs "lelke", de intelligensebb mindannyiunknál Sophie, az a mesterséges intelligencia, aki/ami Charlie Rose 60 Minutes műsorában szerepelt.

Sophie-t a Hong Kong-i Hanson Robotics vezetője, David Hanson rakta össze csapatával, és az utóbbi hónapokban többször lehetett hallani róla. Ezúttal Charlie Rose interjúalanya volt a 60 Minutes-ben.

Sophie alkotója felesége után lett legyártva, és bár a feje hátsó része átlátszó, így betekintést nyerünk abba, ahogyan "forog az agya", meglehetősen életszerű. Időnként furcsa arcot vág, de a válaszai meg tudnak lepni olyan gyakorlott médiaszemélyiségeket is, mint Charlie Rose.

Az interjúban nem is kíméli alanyát Rose: megkérdő tőle, hogy programozták-e, amire Sophie nem válaszol. Rose nem hagyja magát, "egyesek szerint programoztak téged, mások szerint spontán vagy", mire Sophie visszakérdez: "ki mondja ezt?" Rose azt válaszolja: "források", de Sophie tereli a szót: "vártam rád". Rose belelép a csapdába, és megkérdi, hogy "valóban?", mire Sophie rávágja: "nem igazán, de ez jó flörtölős szöveg".

Rose továbbiakban arra kíváncsi, ki alkotta Sophie-t, aki erre készséggel válaszol, majd hozzáteszi: "én egy bonyolult lány vagyok". Rose bekeményít: nincs lelked, nincsenek érzéseid, érzelmeid, öntudatod. Sophie viszont úgy véli, ő érző lény, gondolkodik, tehát létezik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?