Jóslat: számítógépre töltött agyak vehetik át a munkahelyeket

Robin Hanson közgazdász szerint száz éven belül a számítógépekre töltjük fel az agyunk, ez a folyamat pedig átalakítja a munkapiacot.

A közgazdász új könyvébenThe Age of Em (körülbelül: Az emulációk kora), kiadja az Oxford University Press – amellett érvel, hogy egy évszázadon belül kifejlődik az ehhez szükséges olcsó technológia, amelynek következtében ráadásul ezerszer gyorsabban működik majd az agyunk, mint jelenleg.

A jóslatai értelmében ez a folyamat minden embert fölöslegessé tesz a munkaerőpiacon, így hozva létre egy radikálisan új civilizációt, amelyben milliók és milliárdok élnek mindössze néhány megavárosban. A jövő sötét szerinte: akiknek befektetéseik és megfelelő védelmük van, jól járnak majd, akiknek semmijük nincs, elvesztek. Hanson szerint persze lehetőség van az alapjövedelem bevezetésére is, de ennek globálisnak kell majd lennie.

Hanson egyébként nem a levegőbe beszél, a képzettsége garancia rá: docens a George Mason Egyetemen, kutató munkatárs az Oxfordi Egyetemen, fizika és filozófia szakokon végzett a Chicagói Egyetemen és doktori fokozatot szerzett társadalomtudományokból a Kaliforniai Műszaki Egyetemen. Emellett kilenc éves tapasztalata van a mesterséges intelligencia területén a Lockheednél és NASA-nál.

Hanson a Business Insidernek elmondta, a következő évek viszonylag előreláthatók és kellemesek lesznek, a világ jobbá válik annak ellenére, hogy sokan ennek ellenkezőjét gondolják.

A kellemes folyamatot azonban megtöri majd valami: az emuláció lehetősége. Ray Kurzweillel, a Google futurológusával együtt úgy gondolja, hogy ez még a mesterséges intelligencia emberi szintet elérése előtt bekövetkezik, és mindent megváltoztat. Néhány év szükséges majd ahhoz, hogy megfelelően olcsóvá váljon a technológia, amely az emberek „leváltásához” vezet – azok a munkák, amiket vállalhatunk, már csak a nosztalgiára építenek szerinte.

Kimaradt?