Rasszista robotok zsűriztek egy szépségversenyen

Több mint 100 országból, 6000-nél is többen jelentkeztek egy rendhagyó szépségversenyre, ahol robotok döntöttek a nyertesekről. Meglepő végeredmény született.

Azzal a reménnyel indították a versenyt, hogy a robotok képesek lesznek megállapítani, hogy melyik arcok állnak a legközelebb az ideális emberi szépséghez. Minden számítógép eltérő algoritmusokat használt, egyikük a ráncokat figyelte, másikuk az arcok szimmetriáját, volt olyan is, aki az adott, különböző bőrszínű modellekhez való hasonlóságot vizsgálta.

A mesterséges intelligencia többnyire teljesen érzéketlen az emberi történelem bonyolult fejlődése során kialakult nézetekre, és úgy tűnik, egyelőre túl nagy falat neki az olyan kultúránként és koronként is eltérő valami, mint a szépségideál. A szépségverseny robot zsűrijébe sem kódolták bele, hogy tegyenek különbséget a versenyzők között bőrszín alapján, de mégis ez lett a vége. A 44 nyertes közül néhány ázsiai és egy fekete bőrszínű nő került ki, a többiek mind fehérek voltak – írja a FinTechRadar.

Kimaradt?