banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Először készült felvétel delfinek párbeszédéről

Olyan mikrofont alakítottak ki, amelynek köszönhetően el lehet különíteni állatok kommunikációját az egyéb hangoktól. Ennek eredményeképpen először sikerült hangfelvételt készíteni delfinek párbeszédéről.

Azt már évtizedek óta tudni, hogy ezekre az emlősökre viszonylag fejlett kommunikáció jellemző, most azonban további finomságokat is megfigyelhettek a tudósok.

Kiderült, hogy a delfinek a hangerőt és frekvenciát is változtatják, így formálva különböző szavakat, amelyek – az emberekhez hasonlóan – mondatokat alkotnak, legalábbis az elképzelések szerint.

Az oroszországi Karadag Természetvédelmi Területen dolgozó kutatók két fekete-tengeri palackorrú delfin, Jasha és Jana beszélgetését követték, és rájöttek, hogy egyik delfin sem vág a másik szavába, válaszadás előtt végigvárja a másikat. Egy „mondat” legfennebb öt „szóból” tevődött össze, a tartalmi kérdésekről azonban semmit nem tudni.

Vyacheslav Ryabov vezető kutató elmondta, alapvetően két ember közti párbeszédre hasonlít, amit sikerült rögzíteniük. Ez magas intelligenciára is utal és a delfinek tudatosságára.

Címlapi illusztrációnk forrása: nbcnews.com

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?