A hazai IT-rendszereket többnyire biztonságosnak találják

Az Ipsos piackutató cég az Intel megbízásából végzett kutatást magyar, román, cseh és lengyel vállalatok körében.

Az eredményekből kiderül, hogy a magyar IT-biztonsági vezetők tartják a legkevésbé biztonságosnak saját hálózataikat, viszont a legtöbb biztonsággal kapcsolatos problémás esetről a cseh cégek számoltak be.

A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a vizsgált négy ország közül a magyar vállalatok informatikai vezetői tartják legkevésbé (3%) vállalatuk informatikai hálózatát annyira biztonságosnak, hogy az gyakorlatilag feltörhetetlennek számít. Leginkább a csehek bíznak rendszereikben, az ottani IT-vezetők 14%-a tartja extra erősnek a biztonságot, míg a románok 12%-a, a lengyeleknek pedig 6%-a vélekedik hasonlóképpen.

Míg egy egytől tízig terjedő skálán a román informatikai vezetők 94%-a 5 és 10 közé becsülte a rendszerek biztonságosságát, a hasonló tisztségben dolgozó magyar szakembereknek csupán 81%-a ítélte saját hálózatát ennyire biztonságosnak, míg a lengyelek 91%-a, továbbá a csehek 90%-a adott hasonlóan jó értékelést saját hálózatainak.

Vészhelyzetre többé-kevésbé felkészültünk

A legtöbb fennakadás informatikai problémák miatt az elmúlt fél év során a cseh vállalatok hálózataiban fordult elő - 36%-ukat érintették ilyen esetek. 12%-uk esetében háromnál több, 24%-uk esetében legfeljebb három alkalommal. Ennél jobban teljesítenek a magyar vállalatok: 29%-uknál volt fennakadás hasonló okból, de csak a cégek 3%-át érintette több mint három alkalommal probléma.

A magyar cégek többségénél egyelőre nem alkalmaznak az egyszerű jelszónál biztonságosabb hitelesítési rendszert, viszont a legtöbb vállalkozásnál már központilag archiválják az adatokat, a felhőalapú megoldások elterjedtségében pedig Magyarország a második helyen áll Csehország után.

Magyarország és Lengyelország egyelőre nem áll az élen az informatikai vészhelyzetekre való felkészülés terén sem: mindkét országban csak a cégek 60%-ának van előre kidolgozott terve kibertámadásokra vagy hasonló nem várt események bekövetkezésére. Ezzel szemben a cseh cégek 84%-a, a románoknak pedig 72%-a rendelkezik ilyen tervvel – írja a computerworld.hu.

Kimaradt?