Tudományos tény: a férfiak gyengédebbek, mint a nők

Különös eredményt hozott egy kutatás: a férfiak jóval több időt szánnak a "békülésre" a sportban, miután előzőleg alaposan elagyabugyálták egymást a ringben vagy a pályán, mint a nők. Ahhoz képest persze nem meglepő a dolog, hogy a csimpánzoknál korábban ugyanezt tapasztalták.

Egy nemrégiben végzett tudományos vizsgálat az eddigi szempontokat kiegészítő, további magyarázatot adhat arra, miért vannak a férfiak hagyományosan fölényben a munkahelyeken a nőkkel szemben. Azért, mert a férfi ellenfelek könnyebben kibékülnek egymással konfliktusaik után, mint a nők - írja a különös jelenségről szóló cikkében a BBC-re hivatkozva a napi.hu.

A sportversenyek utáni pacsizásokat figyelve tudományos kutatóknak az a benyomása támadt, hogy a férfiak sokkal több időt töltenek ellenfeleik lapogatásával, ölelkezéssel, kézfogással és beszélgetéssel, mint a nők. Ennek alapján felállítottak egy hipotézist, amely szerint valójában a csimpánzoknál korábban megfigyelt jelenség emberi megfelelőjéről van szó.

A kutatók úgy találták, hogy a hím és a nőstény csimpánzok másként viselkednek harcaik után. Az előbbiek sokkal hajlamosabbak békülékenységet mutatni, mint az utóbbiak. A tudósok ennek nyomán feltették a kérdést: vajon mennyire igaz ez az emberekre vonatkozóan is? Sportesemények vizsgálatával kerestek választ a talányra: 44 országban vették szemügyre az azonos neműek tenisz, pingpong, tollaslabda és boksz összecsapásait. Arra voltak kíváncsiak, mi történik a meccsek után.

A szociológiai megfigyelések általános tanulságai szerint a nők közötti fizikai kapcsolatok általában gyakoribbak, mint a férfiak köztiek. A vizsgált sportesemények után azonban a férfiak lényegesen többet érintkeztek egymással, mint a nők, amit a kutatók a konfliktus utáni kapcsolat jelenségeként írnak le. A kutatás végzői végül is arra következtetésre jutottak, hogy a férfiak sportbeli viselkedése megegyezik a csimpánzoknál tapasztalt szokással, és a magyarázat is ugyanaz. Minél előbb rendezni akarják konfliktusukat, hogy utat nyissanak az együttműködés előtt.

A párhuzamos kutatások összehasonlítása ugyan sikamlós terep, de a vizsgálat végzői megkockáztatják, hogy ugyanazt a jelenséget tapasztalták, amit az elvált férfiaknál megfigyeltek. A volt férjek könnyebben alakítanak ki békés viszonyt volt feleségük új férjével, mint a nők volt férjük új feleséségével. Ugyanez igaz a már említett munkahelyi viszonyokra is.

A vizsgálatok olyan különbséget találtak a két nem között, amely természetes fejlődésük során alakulhatott ki, és még ma is működik. A békülés képessége, amely a sportban jól megmutatkozhat, rendkívül fontos az emberi közösségek kialakításához és fenntartásához.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?