Klímajavulást idéznek elő a meleg telek

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség BBC által idézett legutóbbi jelentése szerint 1990 és 2014 között majdnem a negyedével csökkent ­Európában az üvegházhatású gázok, így a szén-dioxid kibocsátása. Ebben szerepe van a szén földgázzal való felváltásának, a 2008-as gazdasági visszaesésnek és a megújuló energiák növekvő alkalmazásának.

A legutóbbi adatok szerint a 2014-es enyhe télnek volt nagy szerepe az akkori 4,1 százalékos fogyásban. Az Európai Unió célja a kiotói jegyzőkönyvnek megfelelően 2020-ig az üvegházhatású gázok húszszázalékos redukció­ja volt, ezt a tagországok a 24,4 százalékkal már 2014-re könnyedén elérték. Ráadásul az EU úgy jutott el idáig,­ hogy közben gazdasági teljesítménye 47 százalékkal nőtt.

Az elmúlt 24 évben folyamatosan melegebb telek érték a kontinenst, ami arányosan mindenütt kevesebb fűtést jelentett, s ez jót tett a szén-­dioxid-kibocsátásnak. Az általános pozitív összképen némileg ront, hogy a légkondicionáló készülékek és a hűtőberendezések szaporodása nyomán nőtt az erősen üvegházhatású hidrofluorokarbon (HFC) gázok kibocsátása. Az autóközlekedés pedig az elmúlt 25 év alatt 124 millió tonnával dobta meg a légkörbe kerülő káros anyagokat, és 2014-ben ez jelentette az összes kibocsátás húsz százalékát.

A következő hónapok kemény tárgyalásokat hoznak annak érdeké­ben, hogy az egyes tagországok milyen mértékben csökkentsék tovább kibocsátásukat most már a párizsi klímamegállapodásnak megfelelően. Az unió ajánlása szerint 2030-ig az 1990-es szinthez képest 40 százalékkal kell lejjebb vinni a levegőbe engedett üvegházhatású gázok szintjét s a szakértők úgy várják, év vége előtt sikerül minden tagországgal megállapodni – írja a nol.hu

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?