Egy kutatás szerint előbb döntünk, aztán tudunk róla

A szabad akarat kérdését feszegeti egy a Yale Egyetemen végzett kísérlet, amely értelmében meghozott döntéseinket utólag konstruálja meg az agyunk.

Megtörténik időnként, hogy döntéseink, amelyeket tudatosnak vélünk, előbb történnek meg, mint azt gondolnánk, állítják a Yale Egyetem pszichológusai. "Lehetséges, hogy az agyunk újraírja a történelmet", fogalmazott Adam Bear, a Pszichológia Tanszék Ph. D. hallgatója, a Psychological Science folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Kutatótársával, Paul Bloommal néhány kísérletet végeztek el. Az egyik során a résztvevőknek el kellett dönteniük, hogy a képernyőn megjelenő öt fehér karika közül melyik válik pirossá, és gombnyomással kellett jelezniük, ha jól saccoltak, ha tévedtek, vagy ha nem döntöttek idejében. Statisztikailag húsz százalékos az esélye annak, hogy jól döntsenek.

A résztvevők azonban, amikor kevesebb mint egy másodpercük volt a döntésre, azt jelezték, hogy eltalálták a pirosra váltó karikát, amikor pedig közel egy másodperc állt a rendelkezésükre, körülbelül húsz százalékos arányban mondták azt, hogy jól döntöttek.

Bear szerint az események átrendeződtek a fejekben: az emberek tudat alatt érzékelték a piros színt, mielőtt előrejelezték volna, hogy hol jelenik majd meg, ezt a két jelenséget azonban ellenkező sorrendben élték át.

Adam Bear szerint nem tudni, hogy ez az illúzió csak laboratóriumi körülmények között valósítható meg, vagy a szabad akarat érzékelését is befolyásolja a mindennapokban.

Kimaradt?