Ennyi időt áldoznak online játékokra a romániai felhasználók

A 18 éven felüli, városon élő romániai internetfelhasználók 60 százaléka tölti szabadidejét online játékkal, a legtöbb esetben a mindennapi gondoktól való menekülésként, derült ki a Starcom MediaVest Group által készített, az online játszási szokásokat felmérő tanulmányából.

A felhasználók 80 százaléka a telefonján játszik, 73 százalék pedig a közösségi oldalakon elérhető játékkal tölti szabadidejét. Nemi megoszlás szempontjából nincs különbség, a 19-44 év közötti nők és férfiak is szívesen játszanak, a 25-34 év közötti korosztályok nagyobb mértékben, legtöbbjüknek közép- és felsőoktatási végzettsége van.

A felhasználók általában 2,9 játékot játszanak, délután vagy este, a többség pedig olyan játékot választ, amelyből és játékmenet egy óra alatt véget ér.  Egy átlagos felhasználó heti hét alkalommal játszik, reggel és délelőtt a számítógépén és a telefonján, délután főleg a telefont használva, este pedig a számítógépen/laptopon.

Bár a felhasználók többsége ingyenes online játékot használ, 20 százalék beismerte, hogy akár havi 500 lejt vagy többet is elkölt egy-egy alkalmazásra. Az elektronikus készüléken való játszás a felmérés szerint inkább magányos időtöltés, csupán 26 százalék nyilatkozta, hogy barátokkal, ismerősökkel is szokott játszani.

A romániai felhasználók a puzzle-okat, az oktatójátékokat és a kalandjátékokat kedvelik. Tízből öt felhasználó külföldi honlapról választ magának játékot, 24 százalék pedig hazai kínálatból keresgél kedvére valót. A Facebook a legkedveltebb oldal, amelyre a romániai felhasználók belépnek játék céljából, azt követi a gameforge.com, goodgamesstudios.com, másrészről Xbox, Steam, PlayStation, GamersGate platformjainak játékai a legkedveltebbek a felhasználók körében.  

A telefonra telepített applikációkat inkább a 18-34 év közötti, maximum középiskolai végzettséggel rendelkezők használják gyakrabban, legtöbbjüknek 1-3 játék, negyedüknek akár 6 játék is telepítve van az eszközre, de ők is csak legtöbb 3-at használnak rendszeresen. A mobilozók is naponta játszanak, de az online játékokat kedvelőkkel ellentétben legtöbb fél órát bütykölik alkalmanként a telefonjukat, főleg otthon, a tömegközlekedési eszközökön vagy a munkában.    

A Candy Crush dominálja a telefonos játékok kedveltségi listáját, majd az Angry Birds, Diamond Dash, Fruit Ninja sau Temple Run 2. következik. Tízből csupán egy romániai felhasználó hajlandó fizetni a telefonos játékért, sőt a reklámokat is elfogadják, ha cserében ingyen játszhatnak vagy valamilyen, a játékban felhasználható kedvezménnyel jár. Az online és a telefonon játszók is azt nyilatkozták, hogy a szociális ügyet hirdető reklámokat is elfogadják. Tízből hat felhasználót nem zavarja a játékon érkező hirdetés sem, ők főleg az IT, telefon, ruha és könyv reklámok érdeklik.

 Az Online Gaming elnevezésű felmérés a Starcom MediaVest Group HumanGraphExperience sorozatának legújabb infografikája, amelyet 2 563, városon élő, 18 életévét betöltő személy részvételével készítettek.  

Kimaradt?