A Wikipédia immár 15 éve osztja a tudást

Tizenötödik születésnapját tölti be január 15-én a Wikipédia. A webes enciklopédia 2001-ben indult útnak azzal a céllal, hogy minden ember osztozhasson a tudásban, és szabadon gazdagíthassák az internetes tudástárat.

Az ingyenes szolgáltatást azóta a világ minden pontján használják, és napjaink egyik leglátogatottabb weboldala. A több mint 35 millió szócikket naponta többszázmillió ember olvassa az elérhető 290 nyelv valamelyikén. A magyar nyelvű változatot 2003 óta használhatjuk, és közel 380 ezer magyar nyelvű szócikket érhetünk el - írja az OrigoEz csak töredéke a teljes kínálatnak, de a szócikkek száma alapján 23. helyezettek vagyunk. Indulása első évében még csak 18 nyelven olvashattuk a Wikit, 2016-re sikerült elérni a 290 támogatott nyelvet.

Az oldalt indulása óta önkéntesek szerkesztik, minden hónapban több mint 80 ezer szerkesztő járul hozzá az enciklopédia bővítéséhez. A Wikipedia előnye nem csak az elképzelhetetlen mennyiségű információ, de a naprakészség is: a változó világ eseményeit az oldalon is frissítik és dokumentálják, a napi 7000 új szócikk létrehozása mellett minden órában 15 ezerszer végeznek szerkesztést. A ma élő embereknek csupán 28 százaléka nem ismeri a Wikipédiát - derül ki a szervezet közleményéből.

Nem csak az enciklopédia, a társprojektjei is komoly sikereket könyvelhetnek el. Az enciklopédia indulása után nem sokkal megalakult a Wikimédia Alapítvány médiatára, a Wikimédia Commons. A feltöltött fájlok 2016. január 13-án lépték túl a 30 milliós határt, ígya világ egyik legnagyobb szabad médiatárává nőtte ki magát. A fotókat, inforgrafikákat az adott forrás megjelölésével innen bármikor letölthetjük, illetve ha engedélyezett, felhasználhatjuk. Az önkéntesek 2010-ben elindították a Wiki Loves Monuments nevű globális fotóplyázatot, ami a Föld kulturális örökségeit hivatott dokumentálni. A következő évi verseny a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült, minta világ legnagyobb fotópályázata.

Rangos díjakat érdemelt ki az oldal: a holland király tavaly ősszel a kiemelkedő kulturális tevékenységek után járó Erasmus-díjat, a spanyol királyi család pedig az Asztúria Hercegnője-díjat adományozta a Wikipédiának a nemzetközi együttműködés miatt. "A tudást többé nem a magasból nyújtják az arra érdemeseknek, hanem azt mindenki szabadon megosztja online. A Wikipédia lehetetlen ötletnek tűnt elsőre (...) de az elmúlt 15 évben felülmúlta mindenki várakozását" - mondta Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója. Az enciklopédia születésnapját szerte a világon ünneplik megrendezvényekkel és konferenciákkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?