Az életkor előrehaladtával nehezebben kezelhetőek a stresszes helyzetek: van rá megoldás?

Az emberek általában érzik: minél idősebbek, annál nehezebben kezelik a stresszhelyzeteket. Ez valóban így van, a Harvard Egyetem professzora kutatással támasztja alá a stresszkezelés életkor előrehaladtával való romlását. A járványhelyzet pedig különösen rossz hatással van erre, hiszen eleve idegesebb, bizonytalanabb az összes generáció. Odafigyeléssel azonban enyhíthető az idegesség, írja a divany.hu portál.

A stresszes helyzeteket egyik életkorban sem könnyű kezelni, de az idősebb emberek számára számos okból nehezebb lehet – mondja Hope Ricciotti, a Harvard professzora. Az első és leginkább kézenfekvő ok, hogy a test öregszik, így már fizikailag sem képes ugyanúgy megbirkózni a stresszhelyzetekkel, mint korábban, hiszen egyre nagyobb kihívást jelent a felépülés. Emellett a mentális egészség megóvása is egyre nagyobb feladatnak ígérkezik.

Alapvetően a pihentető éjszakai alvás hozzájárul a stressz csökkentéséhez, az életkor előrehaladtával azonban gyakran előfordul, hogy az ember nem alszik annyit és olyan nyugodtan, mint korábban, és ez hozzájárul az agy magasabb stresszhormonszintjéhez. 

A stressz sok esetben hasonló tünetekkel jár, mint a memóriavesztés vagy a demencia, de a jellemző panaszok között szerepel az étvágytalanság vagy épp a korábbinál nagyobb étvágy, fejfájás, szorongás, ingerlékenység vagy koncentrációs problémák. A professzor szerint érdemes relaxációs technikákat bevetni a stressz csökkentése érdekében, de jót tesz az is, ha közösségi tevékenységekben vesz részt az ember. Érdemes tudatosan étkezni, figyelni a pihenésre és rendszeresen mozogni is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?