Csökkenti a stresszt, ha párunk pólóját szagolgatjuk

Nemcsak a romantikus filmekben, hanem a valóságban is vannak olyan nők, akik szívesen viselik párjuk pólóját, pulóverét, nemcsak azért, mert kényelmesek, hanem mert szeretik érezni kedvesük illatát. Kiderült nemrég, hogy ennek van tudományos alapja, párunk ruháinak szagolgatása csökkenti a stresszt – számol be a Pretty52.

A University of British Columbia végzős pszichológus hallgatóinak tanulmánya a Journal of Personality and Social Psychology-ban jelent meg. A vizsgálatokba 96 férfit és nőt vontak be. A férfiaknak az volt a feladatuk, hogy 24 órán keresztül viseljék ugyanazt a pólót. Ez idő alatt nem dohányozhattak, nem használhattak dezodort, parfümöt, vagy egyéb illatos testápolószereket, kerülniük kellett az olyan ételeket, melyek befolyásolják a testszagot. A kutatók ezután lefagyasztották a pólókat, hogy a férfiak eredeti illatát minél inkább megőrizze a ruhadarab.

A nőket véletlenszerűen három csoportba sorolták. Az egyik csoport tagjai olyan pólókat kaptak, amelyet korábban nem viselt senki. A második csoport a szerelmük pólóját szagolgatta, a harmadik pedig egy idegen férfi által viselt pólót kapta. Miután a kutatásban részt vevő hölgyek megszagolgatták a ruhadarabot stresztesztnek vetették őket alá. Ennek során egy (kamu) álláshirdetésen vettek részt, majd egy matematikai feladatokból álló tesztet oldottak meg. Ezek után nyálminta segítségével megmérték a szervezetükben lévő stresszhormon, vagyis a kortizol mennyiségét. 

Kiderült: azok a nők, akik szerelmük pólóját szagolgatták, sokkal nyugodtabbak voltak a stresszes helyzetekben, mint a másik két csoport tagjai.   

Kimaradt?