Így hat az aggodalom a testre

Az aggodalom az ember életének természetes velejárója. Ám a túlzásba vitt nyugtalankodás szorongássá alakulhat, ami a mentális és fizikai állapotra is károsan hat, és különbözőképpen befolyásolja, hátráltatja a szervezet működését – írja a hazipatika.com portál.

  • Idegrendszer

A túl sok aggodalom és feszültség hatására megnövekedhet a stresszhormonok termelődése, amelyek felgyorsítják a légzést, a szívverést, megemelik a vércukorszintet, valamint több vért pumpálnak a karokba és a lábakba. Ez hosszú távon negatívan hathat a szívre, az erekre és az izmokra.

  • Izmok

Aggodalom hatására a nyakban és a vállakban megfeszülnek az izmok, ami fejfájást, migrént válthat ki. Ha ilyesmit tapasztalunk, a relaxálás, jóga, meditáció és a masszázs is segíthet.

  • Légzés

A szorongás hatására mélyebbeket lélegzünk, sokszor anélkül, hogy észrevennénk. Ez azok számára lehet gond, akik tüdőbetegek, asztmásak, vagy egyéb légzőszervi problémájuk van.

  • Szív

A hosszú távú szorongás hajlamosabbá tesz a magas vérnyomásra, ez pedig rossz a szívnek, és megnöveli a szívroham és a sztrók kialakulásának esélyét is. A feszültség miatt a szív gyorsabban és erősebben ver, amitől hosszú távon begyulladhatnak az erek, illetve megvastagodhatnak, megkeményedhetnek az artériák falai.

  • Vércukor

Ha valami miatt izgulunk, aggódunk, az ilyenkor termelődő stresszhormonok megemelik a vércukorszintet is. Ez cukorbetegek, túlsúlyosak számára hosszú távon ártalmas lehet, és vesebetegség kialakulását is okozhatja.

  • Immunrendszer

Az állandó aggodalom meggyengítheti a szervezet védekezőképességét is. Ilyenkor kevésbé leszünk ellenállóak a vírusokkal szemben, könnyebben megfázunk, vagy épp gyakrabban jön ki a herpeszünk is.

  • Gyomor

Vannak, akiknél a szorongás, aggodalom komoly emésztőrendszeri tüneteket vált ki, például hasmenést, hányingert, akár hányást is. Sőt, emellett állandó gyomorpanaszokat is okozhat.

Kapcsolódók

Kimaradt?